Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΣχεδιασμός Παρεμβάσεων για την Προγραμματική περίοδο 2007-2013

Σχεδιασμός Παρεμβάσεων για την Προγραμματική περίοδο 2007-2013

Εκστρατεία καθολικής κινητοποίησης απαιτείται σύμφωνα με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της τουριστικής προσφοράς, όπως τουλάχιστον δήλωσε στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου (Δ`ΚΠΣ), που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο…

Εκστρατεία καθολικής κινητοποίησης απαιτείται σύμφωνα με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της τουριστικής προσφοράς, όπως τουλάχιστον δήλωσε στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου<...> (Δ`ΚΠΣ), που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο, με θέμα «Σχεδιασμός των παρεμβάσεων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013». Παράλληλα η κυρία υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη συστράτευσης του κράτους, της αγοράς, των εργαζομένων, αλλά και του απλού πολίτη, ενώ προανήγγειλε εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος, δημιουργία ή αναβάθμιση της ξενοδοχειακής και των άλλων τουριστικών υποδομών της χώρας, ενίσχυση της διεθνούς προβολής της χώρας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλη την ελληνική επικράτεια, ορθολογική διευθέτηση των χωροταξικών προβλημάτων αλλά και ενθάρρυνση καινοτόμων ενεργειών.

Εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα υπογραμμίστηκε η συνεισφορά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ενώ με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, θα επιτευχθεί, όπως τονίστηκε, περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ.Σιούφας στην ομιλία του επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 5.500 επιχειρηματικά σχέδια τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 550 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ΕΠΑΝ έχει δώσει στην ελληνική αγορά, από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ.Σιούφας, το ΕΠΑΝ έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη αύξηση του ρυθμού απορρόφησης της τάξεως του 320%. Έτσι ,από 14,7% έχει φτάσει μέχρι σήμερα το 47,2 %, εκταμιεύοντας περισσότερο από 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων σε όλη τη χώρα.

Στο Σχέδιο Προγράμματος που τέθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ προς δημόσια διαβούλευση στο τέλος Ιουλίου 2006, ως αναπτυξιακές προτεραιότητες/στόχοι του ΕΠΑΝ ΙΙ για την προγραμματική περίοδο 2007-13 τίθενται, σε προτεραιότητα, η επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, η προστασία του καταναλωτή, αλλά και η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και η ενίσχυση της αειφορίας.

Οι σημαντικότερες από τις παρεμβάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού (επέκταση και επικαιροποίηση διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου, άλλα καθεστώτα ενίσχυσης κλπ).
  • Αναθεώρηση – επικαιροποίηση των επιλέξιμων εργασιών για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04.
  • Εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου Τουρισμού και εναρμόνιση της πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής με τις προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής και την πολιτική κινήτρων.
  • Δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε συνδυασμό με κύριες ξενοδοχειακές μονάδες ή/και με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
  • Θεσμοθέτηση των προδιαγραφών των Κέντρων Τουρισμού Υγείας, των Κέντρων Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού και των Θεματικών Πάρκων. Αναθεώρηση – επικαιροποίηση των παλαιών προδιαγραφών των λοιπών εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.
  • Καθορισμό, σε ώριμες τουριστικά περιοχές, ζωνών υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας και εφαρμογή μέτρων αναβάθμισης – εξυγίανσης.
  • Συμπλήρωση θεσμικού πλαισίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού και εναρμόνισή του με την υπόλοιπη τουριστική νομοθεσία. Συνεργασία, όπου υπάρχουν ζητήματα συναρμοδιότητας με άλλα Υπουργεία, για την δημιουργία ή συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μορφών τουρισμού που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα όπως, ενδεικτικά, ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο καταδυτικός και υποθαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας κλπ.
  • Βελτίωση και απλοποίηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες από ιδιαίτερα σημαντικές για τον Τουρισμό χώρες (Κίνα, Ρωσία, χώρες των Βαλκανίων κλπ.)
  • Ολοκλήρωση και έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την δημιουργία και λειτουργία Αυτοκινητοδρομίων.
  • Αναβάθμιση του συμβουλευτικού και στρατηγικού ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.
  • Αναδιοργάνωση και στελέχωση των υφιστάμενων Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ και ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις περιοχές του κόσμου όπου απαιτείται η δημιουργία νέων Γραφείων.
  • Διευθέτηση της λειτουργίας και της δραστηριότητας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
  • Δημιουργία Διεύθυνσης Υποδοχής Επενδυτικών Προτάσεων και Επιχειρηματικών Σχεδίων στο ΥΤΑΝ, με στόχο την συντόμευση και απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και ωρίμανσης επενδυτικών προτάσεων που ενδιαφέρουν τον Τουρισμό.
  • Σταδιακή απλοποίηση και κωδικοποίηση της Νομοθεσίας που διέπει τις δραστηριότητες του τομέα και εφαρμογή της εκτίμησης επιπτώσεων στη νέα νομοθεσία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024