Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτη Βουλή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στη Μεσόγειο

Στη Βουλή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στη Μεσόγειο

Έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησαν στη περιοχή της Μεσογείου οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Λίβανο έδωσεστην ομιλία της κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής […]

Έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιούργησαν στη περιοχή της Μεσογείου οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Λίβανο έδωσε<...>στην ομιλία της κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε προχτές με θέμα «Η περιβαλλοντική κατάσταση της Μεσογείου σήμερα», η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κυρία Χριστίνα Θεοχάρη, επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

«Κάθε πολεμική σύρραξη αποτελεί ‘a priori’ καταπάτηση κάθε αρχής δικαίου και πρόξενο καταστροφών κάθε είδους» υπογράμμισε η κυρία Θεοχάρη, συμπληρώνοντας πως «από αυτή την λαίλαπα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το περιβάλλον». «Φυσικά μπροστά στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών καμία παράπλευρη απώλεια δεν θα μπορούσε να προταχθεί. Οφείλουμε όμως να δούμε τις φθορές που προξενούν στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα οι πολεμικές συρράξεις σε άμεσο και μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και να ενισχύσουμε ο καθένας από την σκοπιά του την ειρηνική επίλυση των διαφορών για να αποφύγουμε εκτός των άλλων και την καταστροφή του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.

Μιλώντας ειδικότερα για την περίπτωση του Λιβάνου και τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στο περιβάλλον, η κυρία Θεοχάρη αναφέρθηκε στην μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τζίγε, στο πλήγμα που δέχθηκε ο εθνικός δρυμός κέδρων, που βρισκόταν σε άμεση επαφή με έναν εκ των κύριων αυτοκινητόδρομων της χώρας, που βομβαρδίστηκε αλλεπάλληλες φορές, αλλά και στις απώλειες υποδομών, ζωτικών για την ύπαρξη των πολιτών, που επίσης επλήγησαν από τα χτυπήματα.

«Παρά τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και 30 χρόνια για την προστασία της, η Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι εύθραυστο σύστημα και να υποβαθμίζεται όσο αυξάνονται οι περιβαλλοντικές πιέσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Θεοχάρη. «Στις πιέσεις αυτές συγκαταλέγονται η ρύπανση από τη βιομηχανία, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα νοικοκυριά, καθώς και η απώλεια ανοικτών περιοχών και η καταστροφή παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως των δασών που θυσιάζονται για κατασκευαστικές δραστηριότητες. Βάσει των σημερινών υπολογισμών, αναμένεται ότι το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει κτισθεί έως το 2025» .

Επειδή οι περιβαλλοντικές ανάγκες της Μεσογείου υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέσα που διατίθενται σήμερα για την αντιμετώπισή τους, η προσπάθεια, κατά την εκπρόσωπο του ΤΕΕ, θα πρέπει να εστιασθεί σε τομείς που μπορούν να αποφέρουν σαφή προστιθέμενη αξία και περιλαμβάνονται στην εξαγγελθείσα από την Ε.Ε. στις 6 Σεπτεμβρίου 2006, Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Μεσόγειο και στοχεύει στην:


  • Προαγωγή της αειφόρου χρήσης της θάλασσας και των ακτών,

  • Πρόληψη της πρόκλησης ρύπανσης,

  • Μείωση των επιπέδων της ρύπανσης στην περιοχή,

  • Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων,

  • Διαμόρφωση αποτελεσματικών θεσμικών οργάνων και πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος,

  • Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων, αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής, βελτίωση του συντονισμού των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσογείου.


Ανάλογη στρατηγική, υποστήριξε, θα πρέπει να υπάρξει και από ελληνικής πλευράς, για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της χώρας. Ωστόσο, όπως ανέφερε «αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (!), όπου το ΥΠΟΙΟ ερήμην του ΥΠΕΧΩΔΕ και με μια ορολογία παρωχημένη, όπου ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν «πράγματα», έρχεται να αλώσει κατ΄ ουσία έναν ανεκτίμητο φυσικό πόρο που είναι οι ελληνικές παραλίες». «Η παράδοση του αιγιαλού και της παραλίας σε κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, απειλεί την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των παρακτίων περιοχών της χώρας μας», κατέληξε η κυρία Θεοχάρη.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024