Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτα ύψη οι τόνοι στη Βουλή για τον τουρισμό

Στα ύψη οι τόνοι στη Βουλή για τον τουρισμό

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύτατη κριτική στο έργο της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει πτώση στη διεθνή κατάταξη και η όποια μικρή αύξηση των τουριστών κατά την τελευταία διετία…

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης<...>άσκησαν δριμύτατη κριτική στο έργο της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει πτώση στη διεθνή κατάταξη και η όποια μικρή αύξηση των τουριστών κατά την τελευταία διετία υπήρξε, οφείλεται μεταξύ άλλων σε δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες (τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ), αλλά και στην είσοδο οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια, υπό το πρόσχημα του «τουρισμού».

Χαρακτηριστικά μάλιστα ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «ο αριθμός των τουριστών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια το χρόνο, την ώρα που παραδοσιακές τουριστικές αγορές παρουσιάζουν στασιμότητα και η σεζόν σμικρύνεται και πάλι στους τρεις μήνες». Και η υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά απάντησε: «Οι αριθμοί έχουν απογειώσει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για φθίνουσα πορεία, την ώρα που έχουμε 300% αύξηση φέτος από τις Η.Π.Α., 200% αύξηση από τον Καναδά, 400% αύξηση από την Αυστραλία. Μιλώ για τουρίστες και όχι για επισκέπτες. Επίσης, 96% αύξηση από το Ισραήλ, 63% αύξηση από τη Νορβηγία, 60% αύξηση από τη Σουηδία, 39% αύξηση από την Κορέα, 18% αύξηση από την Ιρλανδία».

«Το 37% των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, είναι τουριστικές», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία δεσμεύτηκε ακόμη ότι «ο τουρισμός θα έχει τη μερίδα του λέοντος στους ήδη αυξημένους πόρους του Δ’ ΚΠΣ που θα διατεθούν στην Περιφέρεια».

«Μας κατηγορείτε για έλλειψη μάρκετινγκ τη στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ελληνικός Τουρισμός απέκτησε, επιτέλους, μάρκετινγκ και στρατηγικό σχεδιασμό. Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η σύμβαση του Στρατηγικού Συμβούλου. Η Σύμβαση προέκυψε ύστερα από Διεθνή Διαγωνισμό. Στην Επιτροπή Αξιολόγησης μετείχαν όχι μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι των φορέων του Τουρισμού. Στόχος μας είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Τώρα έχουμε Στρατηγικό Σύμβουλο τον διάσημο Ισπανό Ευλόγιο Μπόρντα – έναν από τους πιο καταξιωμένους στο είδος του. Ο Μπόρντα είναι διεθνώς ο αντίστοιχος Καλατράβα του στρατηγικού μάρκετινγκ …
Τόσο η ανάθεση του έργου του Στρατηγικού Συμβούλου, όσο και της διαφήμισης έγιναν με Διεθνείς Διαγωνισμούς που έτρεξαν το 2005, με διαδικασίες, επαναλαμβάνω, πλήρους διαφάνειας. Μάλιστα, θέλω να σημειώσω ότι η ανάθεση καθυστέρησε, επειδή, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν προσφυγές που έπρεπε να εκδικασθούν.

Μας κατηγορείτε για έλλειψη πόρων για τον Τουρισμό στον Αναπτυξιακό νόμο. Μέχρι στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006 έχουν εγκριθεί από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές του Αναπτυξιακού Νόμου που λειτουργούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στις Περιφέρειες της χώρας 441 αιτήσεις, το αντικείμενο των οποίων εντάσσεται στον τομέα του τουρισμού με συνολικό ύψος 866.554.337 ευρώ. Ήδη συντάσσεται νέα απόφαση για τον ορισμό επιπρόσθετων κονδυλίων, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Όσες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους μέχρι σήμερα. Καθώς και όσων υποβληθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μην υπάρξει επιχειρηματική πρωτοβουλία που να μην δύναται να υπαχθεί στο καθεστώς του επενδυτικού νόμου. Τα στοιχεία, όπως βλέπετε, και εδώ είναι καταλυτικά. Όλες οι σοβαρές επενδυτικές προτάσεις του Τουριστικού τομέα έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται υπό έγκριση. Το ΕΠΑΝ τον Μάρτιο του 2004 είχε απορροφητικότητα 7% ενώ τον Ιούνιο του 2006 είχε 57%.

Τέλος μας κατηγορείτε για την ΕΤΑ. Εσείς υπογράψατε ανώριμες Συμβάσεις, οι οποίες είχαν κενά και δίνουν δικαιώματα στους παραχωρησιούχους να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Εσείς ψηφίσατε δεκάδες νόμους, αλλά παραλείψατε να διευκρινίσετε τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα από δεκάδες εκτάσεις του ΕΟΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην αξιοποίησή τους αφού οι μεγάλοι επενδυτές θέλουν καθαρές λύσεις.

Σήμερα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα ζητήματα αυτά. Όπως θα είδατε, στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε χθες θεραπεύουμε αδυναμίες, κλείνουμε ανοίγματα, που υπήρχαν σε πολλά ζητήματα της ΕΤΑ. Στο Αφάντου Ρόδου, στον `Αλιμο και σε πολλές άλλες περιοχές.

Η ΕΤΑ, θα προχωρήσει μπροστά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, στην ανανέωση των υποδομών, στην ανάπτυξη του Τουρισμού και της Εθνικής Οικονομίας μας γενικότερα». Ήταν η απάντηση της υπουργού σε ορισμένα από τα θέματα κριτικής που δέχτηκε από την αντιπολίτευση.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024