Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΜε τον θρησκευτικό τουρισμό στο επίκεντρο

Με τον θρησκευτικό τουρισμό στο επίκεντρο

Με στόχο την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, το γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πραγματοποίησε τον διάπλου των νησιών των Κυθήρων, της Πάρου και της Τήνου. […]

Με στόχο την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, το γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πραγματοποίησε<...> τον διάπλου των νησιών των Κυθήρων, της Πάρου και της Τήνου. Την πρώτη ημέρα του διάπλου, ο οποίος έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, παρουσία και της υπουργού τουριστικής ανάπτυξης κυρίας Φάνης Πάλλης- Πετραλιά.

Κατά την σύντομη ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση. «Αντίδωρο» προς το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος την ημερίδα, για την ανάληψη κάλυψης του κόστους του τριήμερου διάπλου, την οποία με τη σειρά της η κυρία Πετραλιά έσπευσε να χαρακτηρίσει «άρτο», αναφερόμενη στη σοβαρότητα που έχει για το υπουργείο η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού. «Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι μία νέα και πολύ αποδοτική τουριστική μορφή, ένα κεφάλαιο που πρέπει να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε, αφού μπορεί να αποτελέσει ειδικά για τη χώρα μας, πραγματικό όχημα για 12μηνη διάρκεια της τουριστικής περιόδου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πετραλιά και συνέχισε: «Το υπουργείο μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις του αλλά και τις εξειδικευμένες ενέργειες της ειδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Απαιτείται η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, ταυτόχρονα από την εκκλησία και την πολιτεία στη βάση της προσέλκυσης επισκεπτών- προσκυνητών» επεσήμανε στην ομιλία του ο λέκτορας πολιτικής επικοινωνίας και ΜΜΕ του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας κ. Βλάσης Βλασίδης. Σύμφωνα με τον κ Βλασίση οι προσπάθειες για την προσέλκυση προσκυνητών θα πρέπει να επικεντρωθούν στους κατοίκους των πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ευρώπης, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί στη θρησκεία και ιδιαίτερα στο ορθόδοξο δόγμα, είτε διότι πιστεύουν πραγματικά στο θεό, είτε από αντίδραση στο κομμουνιστικό παρελθόν που το θεωρούν υπεύθυνο για όλα τα δεινά της πρόσφατης ιστορίας τους. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βλασίδης διατύπωσε κάποια βασικά συμπεράσματα τα οποία είναι:

  1. Σήμερα όσο ποτέ εκατομμύρια χριστιανοί στρέφουν τα μάτια τους προς την εκκλησία και επιθυμούν να αποκαταστήσουν μία πρώτη επαφή με αυτή.
  2. Η εκκλησία έχει τη δυνατότητα να φέρει κοντά της αυτό το κοινό. Απλά θα πρέπει να επιλέξει το μέσο ή τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει.
  3. Σήμερα είναι ανάγκη το ελληνικό κράτος να προωθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης
  4. Η συνεργασία κράτους – εκκλησίας μπορεί να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  5. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο και υιοθετούν νέες τεχνικές προσεγγίσεις.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024