Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΠρώτο Σεμινάριο για Προσβάσιμο Τουρισμό στην Κύπρο
Mansystems-JBR Hellas-ΜΗΙ Turismo

Πρώτο Σεμινάριο για Προσβάσιμο Τουρισμό στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο σεμινάριο με θέμα “Προσβάσιμος Τουρισμός” (Accessible Tourism) που οργάνωσαν στην Κύπρο οι εταιρίες Mansystems (Κύπρος), JBR Hellas (Ελλάδα) και ΜΗΙ Turismo (Ισπανία)…

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο σεμινάριο με θέμα “Προσβάσιμος Τουρισμός” (Accessible Tourism) που οργάνωσαν στην Κύπρο οι εταιρίες Mansystems (Κύπρος), JBR Hellas<...>(Ελλάδα) και ΜΗΙ Turismo (Ισπανία).

Όπως αναλύθηκε στο σεμινάριο, η σημασία του Προσβάσιμου τουρισμού είναι διαρκώς αυξανόμενη λόγω του διαρκώς βελτιούμενου βιοτικού επιπέδου των αναπήρων ανά τον κόσμο, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε οτι ο αριθμός των αναπήρων σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά και Ιαπωνία ανέρχεται σε περίπου 110 εκατομμύρια, ενώ το σύνολο αναπήρων και ηλικιωμένων στην Ευρώπη πλησιάζει τα 130 εκατομμύρια. Για την Κύπρο συγκεκριμένα, η συνολική αγορά Προσβάσιμου Τουρισμού από τις κύριες χώρες-πηγές τουριστών πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια.

Προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη ανάπτυξη ενός Προσβάσιμου Τουριστικού Προϊόντος είναι η Ολιστική Προσέγγιση. Μέσω διεξοδικής παρουσίασης σχεδιαστικών προτύπων για τον ενιαίο σχεδιασμό υποδομών (π.χ. μονοπάτια, μετρό), εγκαταστάσεων (π.χ. ξενοδοχεία, μουσεία) και μεταφορικών μέσων (π.χ. λεωφορεία, πλοία) που βασίζονται στην αρχή “Σχεδιασμός για όλους” (Design for All), έγινε σαφές οτι είναι εφικτό οι χώροι / εγκαταστάσεις να είναι λειτουργικοί / ές, αλλά και ευχάριστοι / ες για όλους τους χρήστες. Προφανώς, οι βελτιώσεις αυτές έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις και στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της περιοχής στην οποία γίνονται.

Το σεμινάριο, διάρκειας 2 ημερών, παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Κ.Ο.Τ. και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Κύπρου, ενώ στη συνέχεια έγιναν επιμορφωτικές συναντήσεις στις εγκαταστάσεις κάθε συμμετέχοντος οργανισμού.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κ. Diego Gonzalez (MHI Turismo) και ο Δρ. `Αρης Ίκκος (JBR Hellas). Η θεματολογία του σεμιναρίου ήταν η ακόλουθη:


  • Ενότητα 1η: Γλωσσάριο και βασικές έννοιες του Προσβάσιμου Τουρισμού

  • Ενότητα 2η: Ο Προσβάσιμος Τουρισμός στην Κύπρο και ανταγωνιστικούς προορισμούς: η σημερινή κατάσταση και οι τάσεις

  • Ενότητα 3η: Η ζήτηση για Προσβάσιμο Τουρισμό: Τμηματοποίηση της Αγοράς

  • Ενότητα 4η: Βασικές νόρμες και κανονισμοί σχετικά με την προσβασιμότητα των τουριστικών υπηρεσιών

  • Ενότητα 5η: Προσβασιμότητα του τουριστικού περιβάλλοντος: πεζοί, μεταφορικά μέσα, αρχιτεκτονική

  • Ενότητα 6η: Σχεδιασμός προσβάσιμων τουριστικών προϊόντων
  • Ενότητα 7η: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας προορισμός για να είναι προσβάσιμος


Τέλος, σημειώνεται ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το σεμινάριο θα επαναληφθεί και το 2007.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024