Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Εγκαίνια μουσείου εκκλησιαστικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Δώρα Σγάρτσου - 30 October 2006, 00:00

Το πρώτο μουσείο που αντιμετωπίζει την εκκλησιαστική τέχνη και από θεολογική οπτική, στην Ελλάδα, εγκαινίασε την Παρασκευή<...>

ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στη Θεσσαλονίκη. Μέσω των εκθεμάτων του επιχειρείται η κατάδειξη των εικόνων ως φορέων θεολογικών μηνυμάτων, ενώ οι τεχνοτροπικές και εικονογραφικές τους διαφοροποιήσεις επιδεικνύουν τις διαφορές των δογματικών αντιλήψεων μεταξύ της ανατολικής ορθόδοξης και της δυτικής εκκλησίας, το τυπικό της λειτουργίας και το συμβολικό της περιεχόμενο κ.ά.

Το μουσείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (αντίστοιχα μουσεία ιδρύθηκαν και λειτουργούν στις εγκαταστάσεις πολλών μητροπόλεων της χώρας) «στήθηκε» με την επιστημονική συνδρομή θεολόγων, βυζαντινολόγων, μουσειολόγων και αρχιτεκτόνων, καθηγητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά το τελευταίο έτος.

Στο μουσείο παρουσιάζονται πέντε ενότητες εκθεμάτων υπό τους τίτλους «Η εικόνα στο σώμα της Εκκλησίας», «Το Σύμβολο της πίστεως και η εικόνα», «Τα μετά το Βυζάντιο», «Εκκλησία Κυρίου, εκκλησία πιστών» και «Η Ιερά Μητρόπολις της αγιοτόκου Θεσσαλονίκης».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top