Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΜε στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου
2o Διεθνές Τουριστικό Φόρουμ

Με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου διεθνούς τουριστικού φόρουμ που διοργανώθηκε στη Ρόδο στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2006 με θέμα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μέσω αειφορίας, αλλά και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί, χωρίς την προγραμματισμένη παρουσία…

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου διεθνούς τουριστικού φόρουμ που διοργανώθηκε στη Ρόδο στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2006 με θέμα<...>την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μέσω αειφορίας, αλλά και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί, χωρίς την προγραμματισμένη παρουσία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κυρίας Φάνης Πάλλης- Πετραλιά. Εκ μέρους της κυβερνήσεως κατά την τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ο υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος συνεχάρη το επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το forum, και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «καταξιωμένο θεσμό», το forum. Παράλληλα ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι «με τη διοργάνωση αυτή επιβεβαιώνονται οι δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε το νησί να αναδειχτεί σε παγκόσμιο κέντρο συνεδριακού τουρισμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος συμμετείχαν 450 άτομα έναντι 310 που είχαν συμμετάσχει το 2005.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στις εργασίες του forum δεν παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών τουριστικών φορέων, – πλην εξαιρέσεων- δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το περιορισμένο ενδιαφέρον τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Κατά την τελετή έναρξης του forum o αντιπρόεδρος του ΙΤΕΠ και πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ.Βασίλης Μηναϊδης, τάραξε τα νερά, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικές τις προσπάθειες που γίνονται για απεξάρτηση του τουρισμού από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», ενώ τόνισε ακόμα ότι «ο τουρισμός του σήμερα ξέρουμε θα είναι όνειρο, μπροστά στην κόλαση που μας περιμένει».

Παράλληλα ο κ. Μηναϊδης χαρακτήρισε «μανία» την προσπάθεια ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού (κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις παραθεριστικές κατοικίες), για τις οποίες όπως τόνισε «αν δοθούν άδειες θα κτιστούν τα πάντα, και μπροστά σ’ αυτό που θα γίνει οι πολεοδομικές παραβάσεις των ξενοδοχείων θα είναι παρωνυχίδες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου απαντώντας στο μήνυμα που απέστειλε η κυρία Πετραλιά, επεσήμανε ότι οι εναλλακτικές μορφές όπως ο αγροτουρισμός δεν πρόκειται να σώσουν την βιομηχανία της χώρας μας, αφού το ελληνικό μοντέλο στηρίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα και τις μορφές που πηγάζουν από αυτό το δίπτυχο. Ο κ. Ευαγγέλου μάλιστα επεσήμανε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και να απεξαρτηθούν από τους ξένους tour operators.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι σ’ αυτό το φόρουμ θα δούμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουρισμό. Επεσήμανε επίσης, ότι η Ρόδος μπορεί να καθιερωθεί ως τόπος συνεύρεσης και διαλόγου για τον τουρισμό και αυτό επιδιώκει άλλωστε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ενώ ειδικές αναφορές έκανε και για την αειφορία.

Κατά τη διάρκεια του forum o γενικός διευθυντής της ΔΕΤΑΠ και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας τουρισμού κ. Χαράλαμπος Λουκαράς παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στους τουρίστες του νησιού της Ρόδου αλλά και της Κω, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2006, στην οποία συμμετείχαν 2100 τουρίστες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας όπως σημειώνει στο TravelDailyNews κ. Χ. Λουκαράς, συγκαταλέγεται η μείωση της διάρκειας παραμονής των τουριστών, η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης, αλλά και η αυξητική τάση του all-inclusive. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι σημαντικό πρόβλημα για τους τουρίστες αποτελεί το ελλιπές συγκοινωνιακό δίκτυο αλλά και η καθαριότητα.

Παράλληλα ο κ. Λουακαράς δηλώνει αισιόδοξος ότι η νέα διοίκηση του επιμελητήριου θα εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα της έρευνας και θα «πιέσει» με στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαρά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη η οποία συμπεριλαμβάνει και στοιχεία από τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το νησί. Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ενός portal το οποίο θα έχει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία για την Ρόδο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024