Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Οι πίνακες εισροών-εκροών της Ελληνικής Οικονομίας για τον Τουρισμό από το ΙΤΕΠ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 30 Ιούνιος 1999, 00:00

Το ΙΤΕΠ<.>

έδωσε χθες στην δημοσιότητα τη μελέτη «Πίνακες Εισροών-Εκροών της Ελληνικής Οικονομίας για το Τουρισμό», την οποία εκπόνησε ο κ. Νικ. Α. Μυλωνάς.
Η μελέτη αυτή είναι από της πρώτες που ανατέθηκαν για εκπόνηση, πράγμα όχι τυχαίο. Ένας τομέας τόσο μεγάλος και τόσο σύνθετος, όπως ο τουρισμός, είναι φυσικό να επηρεάζει με τη δραστηριότητα του πολλούς κλάδους της παραγωγής. Αποτελεί, επομένως, πολύ σημαντικό εργαλείο μελέτης, ανάλυσης και πρόγνωσης η γνώση των διακλαδικών σχέσεων του τουριστικού τομέα. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Το δεύτερο βήμα θα επιχειρηθεί όταν περισσότερα και πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία καταστούν διαθέσιμα.
Ο καθηγητής κ. Παυλόπουλος που παρουσίασε την μελέτη τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας. Το ΙΤΕΠ υπολογίζει ότι το τουριστικό συνάλλαγμα που εισρέει είναι περίπου 8-9 δισεκατομμύρια δολάρια και όχι 5 όπως ανακοινώνεται επίσημα. Το συνάλλαγμα αυτό ανακυκλώνεται, παρουσιάζεται σε άλλα κονδύλια και πάει στους ξενοδόχους, σύμφωνα με το καθηγητή Παυλόπουλο. Η διαφορά αυτή στο συνάλλαγμα προκύπτει κυρίως από τα ποσά των πιστωτικών καρτών και από την εισροή χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς. Το συνάλλαγμα που εισρέει από πληρωμές με πιστωτικές κάρτες δεν συνυπολογίζεται στον λογαριασμό του τουριστικού συναλλάγματος της χώρας από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από τις άλλες τράπεζες.
Ο τουριστικός κλάδος πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός και να γίνει πιο διεκδικητικός και φορέας με απόψεις ιδίως σε θέματα που αφορούν την ΕΟΚ. Ο τουρισμός παράγει το 20% του ΑΕΠ, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ η βιομηχανία μόνο το 12%. Παρόλα αυτά, η βιομηχανία απορροφά τα 80% των κοινοτικών κονδυλίων που πάνε στους κλάδους, και ο τουρισμός μόνο το 20%!

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top