Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΠΟΣ: Μεγάλη οπισθοδρόμηση σε συνεδριακή υποδομή

ΣΕΠΟΣ: Μεγάλη οπισθοδρόμηση σε συνεδριακή υποδομή

Ψήφισμα έστειλε ο ΣΕΠΟΣ, Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, στον Έλληνα πρωθυπουργό, τους υπουργούς και υφυπουργούς, τους βουλευτές της χώρας, την ηγεσία του ΕΟΤ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού […]

Ψήφισμα έστειλε ο ΣΕΠΟΣ<.>, Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, στον Έλληνα πρωθυπουργό<...>, τους υπουργούς και υφυπουργούς, τους βουλευτές της χώρας, την ηγεσία του ΕΟΤ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ψήφισμα αναφέρει τα παρακάτω:

Στην είσοδο του νέου αιώνα και ενώ οι προοπτικές είναι ευοίωνες για το συνεδριακό κλάδο, με το Ευρώ και την Ολυμπιάδα της Αθήνας, είναι μεγάλο έλλειμμα για τον τουρισμό μας και γενικότερα για την εθνική οικονομία η με αργά βήματα δημιουργία της συνεδριακής υποδομής.
Ενώ η Ευρώπη έχει μια υποδειγματική ανάπτυξη σε συνεδριακά κέντρα, η Ελλάδα που διαθέτει πλεονεκτήματα (κλίμα, πολιτισμό – ιστορία, πολυμορφία τουριστικού πλούτου κ.τ.λ.) βρίσκεται σε μεγάλη οπισθοδρόμηση στο συνεδριακό κλάδο, που αποτελεί διέξοδο για την εποχικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ξενοδοχείων, καθώς και για την προσέλκυση ποιοτικού – εισοδηματικού τουρισμού.
Είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθούν επιτέλους οι από τετραετίας εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και ειδικότερα για τη δημιουργία μεγάλου Συνεδριακού – Εκθεσιακού Κέντρου στην Αθήνα 10.000 – 15.000 θέσεων (αυτής της δυναμικότητας η κύρια αίθουσα, με δυνατότητα υποδιαίρεσης σε βοηθητικές αίθουσες των 5.000, 3.500, 2.500 και 2.000 θέσεων), με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο είναι απαραίτητο για να προβληθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό (στα διεθνή συνεδριακά φόρουμ και λόμπις) ως σοβαρός προορισμός διεθνών συνεδρίων.
Προτείνεται μια διαφανής διαχείριση στην προώθηση της κατασκευής του Συνεδριακού – Εκθεσιακού Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα η σύσταση ειδικού οργάνου, με τη συμμετοχή του ΣΕΠΟΣ και των άλλων ενδιαφερομένων τουριστικών επαγγελματικών φορέων, και η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος από ιδιωτικούς φορείς, διαδικασία που ακολουθείται στα έργα που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΤ. Ας σημειωθεί ότι γύρω από τα Συνεδριακά – Εκθεσιακά Κέντρα προσελκύονται σημαντικές επενδύσεις για αυτονόητους οικονομικούς λόγους (εισοδηματικός τουρισμός – υπεραξία). Επίσης, η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται, πρέπει να αναλάβει άμεσα έντονη δραστηριοποίηση για την προβολή του συνεδριακού τουρισμού στο εξωτερικό και για τις δυνατότητες της χώρας μας να φιλοξενήσει συνέδρια. Είναι δε προφανές ότι αγνοείται σχεδόν παντελώς στα διαφημιστικά προγράμματα του ΕΟΤ ο συνεδριακός τουρισμός, γεγονός που έχει αρνητικές και ανασχετικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας. Πρόκειται για επιδιώξεις που αποτελούν αιτήματα όλων των επαγγελματικών φορέων του ελληνικού τουρισμού.
Ακόμη τονίζεται στο ψήφισμα ότι επείγει να εξυγιανθεί νομοθετικά ο κλάδος των οργανωτών συνεδρίων, ο οποίος αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από εξωεπαγγελματίες και ‘κοσμικές κυρίες’, που δρουν χωρίς φορολόγηση και δυσφημούν την Ελλάδα με το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν. Τέλος, αναφέρεται ότι ο στόχος του ΣΕΠΟΣ είναι η συνένωση των τουριστικών δυνάμεων και η καθιέρωση της Ελλάδας σε ένα από τους ελκυστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο για το συνεδριακό και εν γένει επαγγελματικό τουρισμό.
Επ’ ευκαιρία, σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ κ. Δημήτρης Μάντζιος στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, στο Σίδνεϊ, εν όψει της Ολυμπιάδας θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία 200 και πλέον μεγάλα διεθνή συνέδρια και κατέληξε τονίζοντας: ‘Αναλογιστείτε τον αριθμό των συνεδρίων που μπορεί να γίνουν στη Ελλάδα με την Ολυμπιάδα της Αθήνας, εάν βέβαια αποκτήσουμε τότε συνεδριακή υποδομή’.
Ενδεικτικά αναφέρονται: Με βάση σχετικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΠΟΣ, που αφορούν την περίοδο μέχρι το 1998 (επομένως σήμερα είναι περισσότερα και κανένα δεν έχει διακοπή λειτουργίας) Συνεδριακά – Εκθεσιακά Κέντρα λειτουργούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικότερα: Ιταλία 5 (Μιλάνο, Τορίνο, Γένοβα, Νάπολη, Φλωρεντία),
Ισπανία 3 (Μαδρίτη, Σεβίλλη, Βαρκελώνη),
Ισραήλ 2 (Τελ Αβίβ, Ιεροσόλυμα),
Κύπρος 1 (Λευκωσία),
Πορτογαλία 2 (Λισσαβόνα, Πόρτο),
Γαλλία 5 (Παρίσι δύο, Νίκαια, Μπορντώ, Μασσαλία),
Μ. Βρετανία 6 (Λονδίνο δύο, Μάντσεστερ, Μπίρμινχαμ, Εδινβούργο),
Γερμανία 6 (Φρανφούρτη, Αμβούργο, Ντύσελντορφ, Βερολίνο, Μόναχο, Ανόβερο),
Δανία 1 (Κοπενχάγη),
Σουηδία 1 (Στοκχόλμη),
Ολλανδία 2 (Άμστερνταμ, Χάγη),
Φιλανδία 1 (Ελσίνκι),
Βέλγιο (Βρυξέλλες),
Ελβετία 3 (Γενεύη, Λωζάνη, Λουγκάνο),
Νορβηγία (Όσλο),
Αυστρία (Βιέννη δύο).
Από τις Ανατολικές χώρες αναφέρονται: Βουλγαρία (Σόφια), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Τσεχία (Πράγα) κ.τ.λ. Όσο για τις ΗΠΑ, Καναδά, την Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, και άλλες χώρες της Ασίας λειτουργούν αναρίθμητα συνεδριακά – εκθεσιακά κέντρα υψηλής στάθμης με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Με στοιχεία μελετητικής έρευνας του ΣΕΤΕ για το δυναμικό συνεδριακών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, προκύπτουν σημαντικές διαφορές των δύο πόλεων στον τομέα της συνεδριακής – εκθεσιακής υποδομής.
Η Αθήνα διαθέτει τυπικά τουλάχιστον, μια σειρά από αίθουσες ικανές για την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά οι δυνατότητες φαίνεται να περιορίζονται προς το παρόν τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέγεθος των συνεδρίων. Για μια ακόμη φορά η Κωνσταντινούπολη ‘δείχνει’ το δρόμο διαθέτοντας αίθουσες μεγάλης χωρητικότητας και συνεχίζει την ανωδομή της με την δημιουργία μέχρι και το 2002, δύο νέων συνεδριακών – εκθεσιακών κέντρων, με υποδομή 8.400 συνέδρων.
Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Τούρκοι για την ανάπτυξη συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού φαίνεται να εντάσσεται σε ένα σχέδιο μακροχρόνιας δράσης. Έτσι στα δύο επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν δύο ακόμα συνεδριακά – εκθεσιακά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για το Sutuluce Congress & Exhibition Center με συνολική επιφάνεια 8.000 τ.μ. και το Istanbul Cultural & Congress Center δυναμικότητας 5.400 ατόμων.
Αντίστοιχη εικόνα δίνουν και τα δωμάτια σε ξενοδοχεία. Οι μονάδες πολυτελείας και πρώτης κατηγορίας της Κωνσταντινούπολης καλύπτουν περισσότερο από το 50% των διαθέσιμων δωματίων. Στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 31%, το οποίο σημειώνει μια αργή αλλά σταθερή μείωση στην υπό μελέτη περίοδο (1996-1999). Αντίθετα αύξηση σημειώνουν στην Αθήνα τα δωμάτια σε μονάδες Δ’ και Ε’ κατηγορίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024