Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Εκπληκτικά για ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών

Βίκυ Καραντζαβέλου - 28 Νοέμβριος 2006, 00:00

Συγχαρητήρια αξίζουν για ακόμη μια χρονιά στους 958 εθελοντές από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στη `Μεσογειακή Εκστρατεία Ενημέρωσης για Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές` και κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού<...>

Καθαρισμού Ακτών - 16 Σεπτεμβρίου - καθάρισαν συμβολικά, με το συντονισμό της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) 50 χιλιόμετρα ακτών συλλέγοντας 5.340 κιλά σκουπιδιών. 
Το παράδειγμα στους καθαρισμούς έδωσαν μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Λυκείων με τους εκπαιδευτικούς τους σε Αττική, Μεσσηνία, Βόλο, Λιτόχωρο, Λέρο, Λέσβο, Μήλο και Σαντορίνη. Το παρόν έδωσαν ακόμη οι Λιμενικές Αρχές Βόλου, Ερέτριας, Μήλου και Κυλλήνης, οι Δήμοι Βόλου, Μελίβοιας, Ευρυμένων και Σούρπης στη Μαγνησία, ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης, αλλά και το πλήρωμα του πλοίου μέλους της HELMEPA “ALIOS HERMES”. Παράλληλα, 32 δύτες από σχολές και ομίλους καταδύσεων καθώς και τις Ειδικές Δυνάμεις σε Αττική, Βόλο, Κρήτη και Μήλο συνέβαλαν στην προσπάθεια συλλογής απορριμμάτων από το βυθό της θάλασσας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 45% των απορριμμάτων που συνέλεξαν οι εθελοντές προέρχεται, όπως κάθε χρονιά, από δραστηριότητες αναψυχής στην παραλία και είναι: πλαστικά μπουκάλια (10%), πλαστικές σακούλες και συσκευασίες τροφίμων (8%), καπάκια από μπουκάλια (7%), κουτάκια αναψυκτικών (6%) και καλαμάκια (5%). Για άλλη μια χρονιά, οι καθαρισμοί απέδειξαν ότι τα αποτσίγαρα, με ποσοστό 44%, επιμένουν να διεκδικούν την πρώτη θέση ανάμεσα στα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές. Για παράδειγμα μόνο σε έναν καθαρισμό, 35 μαθητές μάζεψαν 7.459 αποτσίγαρα μέσα σε 3 ώρες! Δεν έλειψαν βέβαια και μεγαλύτερα αντικείμενα όπως κρεβάτι με το στρώμα του, ψυγείο, κάδος πλυντηρίου, παγκάκι, κάδοι απορριμμάτων κ.ά.!

Η λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως τα σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, δεν εναπόκειται μόνο στις αρμόδιες αρχές αλλά μπορούμε ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας να συμβάλλουμε στην πρόληψη, μείωση και τελικά εξάλειψη αυτού του είδους ρύπανσης! επισημαίνει σε ανακοίνωση της η HELMEPA.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top