Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘεσμοθέτηση Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού Κόλπου
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Θεσμοθέτηση Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού Κόλπου

Στη θεσμοθέτηση και οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Αβρακικού Κόλπου προχώρησε χτες με απόφαση του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), με στόχο την προστασία, διατήρησηκαι διαχείριση της φύσης […]

Στη θεσμοθέτηση και οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Αβρακικού Κόλπου προχώρησε χτες με απόφαση του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), με στόχο την προστασία, διατήρηση<…>και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού Κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου.

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερος υγροτόπους της Ευρώπη και περιλαμβάνεται στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς ενδιαφέροντος της Σύμβασης Ramsar. Το Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και καλύπτει εκτάσεις από τρεις νομούς, της Πρέβεζας, της `Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει σύνθετα οικοσυστήματα και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων (στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς).

Επίσης, ο Αμβρακικός Κόλπος είναι από τις πιο πλούσιες σε είδη πουλιών περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 294 καταγραμμένα είδη συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000, εκ των οποίων τα 101 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους. Στην περιοχή εντοπίζονται ακόμα 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται.

Όπως σημειώσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς σε δηλώσεις του, το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου είναι η ένατη περιοχή που θεσμοθετείται ως Προστατευόμενη Περιοχή από τον Μάρτιο του 2004. Υπενθυμίζεται ότι ως προστατευόμενες περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Έβρου, το Εθνικό Πάρκο δασικού συμπλέγματος Δαδιάς-Σουφλίου στον ίδιο Νομό και τα Εθνικά Πάρκα στην Λίμνη Κερκίνη, στη Βόρεια Πίνδο, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στον Υγρότοπο Αξιού-Αλιάκμονα-Γαλλικού-Λουδία-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, στη Λίμνη Καστοριάς και στο Ψαλίδι της Κω.

“Στόχος μας” ανέφερε ο κ. Σουφλιάς “είναι να προστατέψουμε περιοχές με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και οικοσυστήματα συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την βιώσιμη ανάπτυξη”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024