Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑναγκαστικός στόχος όλων των αερομεταφορών η βελτίωση της ασφάλειας

Αναγκαστικός στόχος όλων των αερομεταφορών η βελτίωση της ασφάλειας

Προβληματισμούς γύρω από την αναγκαία βελτίωση της ασφάλειας και της χωρητικότητας στην εναέρια κυκλοφορία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους συγκρουόμενους στόχους των παγκόσμιων αλλά και ευρωπαϊκών αερομεταφορών για μείωση των καθυστερήσεωνκαι […]

Προβληματισμούς γύρω από την αναγκαία βελτίωση της ασφάλειας και της χωρητικότητας στην εναέρια κυκλοφορία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους συγκρουόμενους στόχους των παγκόσμιων αλλά και ευρωπαϊκών αερομεταφορών για μείωση των καθυστερήσεων<...>και αύξηση της χωρητικότητας από την μία και βελτίωση της ασφάλειας και μείωση του κόστους από την άλλη, έθεσε κατά την ομιλία του στην ημερίδα της ΥΠΑ για τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας (7 Δεκεμβρίου) ο κ. Καταρέλος Ελευθέριος, Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για την ταυτόχρονη επίτευξη αυτών των στόχων, πρόσθεσε, ο ευρωπαϊκός οργανισμός EUROCONTROL έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά προγραμμάτων τα οποία θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, με απώτερο στόχο τη μείωση των συμβάντων κατά 80% μέχρι το 2015. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού, η κυκλοφορία αεροσκαφών αναμένεται το 2020 να διπλασιαστεί, σε σχέση με το 2000, γεγονός που κατατάσσει τον παράγοντα της ασφάλειας πρώτιστο μέλημα τόσο για τις αεροπορικές εταιρίες, όσο και για το επιβατικό κοινό.

Στη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στα θέματα ασφάλειας τόσο των αεροδρομίων όσο και της αεροναυτιλίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υπουργός, κ. Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας παράλληλα την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία ασφάλειας από τις Η.Π.Α., ενώ έμφαση στις συνεχείς προσπάθειες των αρχών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ασφαλής χώρος για το επιβατικό κοινό των αερομεταφορών, έδωσε στο λόγο του ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Ανδριανόπουλος.

Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης οπτικής που εφαρμόζεται πλέον στα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας, συγκρίνοντας την παράλληλα με τις νέες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί, παρουσίασε κατόπιν ο κ. Δραχαλίβας Αθανάσιος, στέλεχος της Διεύθυνσης Αερολιμένων της ΥΠΑ, ενώ στο συσχετισμό της διαχείρισης της ασφάλειας με τα θέματα της ποιότητας στις δημόσιες αερομεταφορές αναφέρθηκε ακολούθως ο κ. Δαμίγος Ιωάννης από την Ένωση Αερομεταφορέων

Ο κ. Λιανός Φώτης, διευθυντής ασφάλειας στον Διεθνή Αερολιμένα ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ μίλησε για την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στον πρώτο αερολιμένα της χώρας. Αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των μέτρων μετά το συμβάν των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη και τις μεγάλες επενδύσεις που ο αερολιμένας πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια στα θέματα ασφάλειας (security), πολύ πάνω από τα ελάχιστα πρότυπα που ζητούν οι διεθνείς κανονισμοί.

Τέλος ο κ. Πανταζής Μιχάλης, προϊστάμενος του Τμήματος επιθεωρήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας της ΥΠΑ αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων για την ασφάλεια (security) σε όλη την ΥΠΑ. Εστιάσθηκε, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, στη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση των πιθανών έκνομων ενεργειών ως απειλών εναντίον των αερομεταφορών.

Η εκδήλωση αν και πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά ήταν άψογα οργανωμένη, κατά τους συμμετέχοντες, ενώ υπήρξε υπόσχεση εκ μέρους των οργανωτών ότι η γιορτή αυτή θα γίνει θεσμός και θα πραγματοποιείται από τούδε και στο εξής κάθε χρόνο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γιορτή του παγκόσμιου οργανισμού ICAO.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024