Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδριαΣτον τουρισμό και τις κατασκευές οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα
Συνέδριο Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στον τουρισμό και τις κατασκευές οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα

Επαγγέλματα του τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου προτιμούν οι μετανάστες κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε από επιστήμονες διεθνούς κύρους στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.) με τίτλο «Μετανάστευση στην Ελλάδα…

Επαγγέλματα του τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου προτιμούν οι μετανάστες κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε από επιστήμονες διεθνούς κύρους στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής <...>(Ι.ΜΕ.ΠΟ.) με τίτλο «Μετανάστευση στην Ελλάδα: Εμπειρία, Πολιτικές, Προοπτικές», οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως τόνισε σε ομιλία του ο κ. Martin Baldwin-Edwards, Συνδιευθυντής στο Παρατηρητήριο Μετανάστευσης στη Μεσόγειο (Mediterranean Migration Observatory (MMO), η κύρια εθνικότητα ξένων εργαζομένων στην Ελλάδα είναι η Αλβανική, και η πιο σημαντική τους δραστηριότητα είναι οι οικοδομικές εργασίες. Οι άνδρες Αλβανοί εργαζόμενοι έχουν επίσης σημαντική παρουσία στη γεωργία, στη βιομηχανία και στον τουρισμό.

Προηγούμενες μελέτες, όπως συμπλήρωσε ο κ. Baldwin-Edwards, έχουν δείξει ότι η εθνική ειδίκευση τείνει να αναπαράγεται ως στερεότυπο, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθαρά για ορισμένες εθνικότητες. Και εξήγησε: Οι Πολωνοί και Γεωργιανοί εργαζόμενοι επικεντρώνουν στις οικοδομικές εργασίες, σε ποσοστό συγκέντρωσης υψηλότερο και από αυτό των Αλβανών. Οι Ινδοί εργαζόμενοι ειδικεύονται στη γεωργία (κυρίως καλλιέργειες ανθέων), οι Βούλγαροι επίσης στις αγροτικές εργασίες, αλλά διαφορετικού τύπου από εκείνες των Ινδών, και οι προερχόμενοι από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν απαντώνται περισσότερο στη βιομηχανία, με τους πρώτους να έχουν παρουσία και στον τουρισμό.

Ωστόσο, κοινό συμπέρασμα όλων των συνέδρων ήταν ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας πρέπει άμεσα να αλλάξει, ώστε να διασφαλιστεί το εργασιακό περιβάλλον των μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψιν τη μέγιστη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ελλάδας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024