Μελέτη για την ολιστική οργάνωση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε πριν λίγες μέρες, για λογαριασμό της Περιφέρειας, η Αγροτουριστική Α.Ε., προβάλλοντας<...>
τα δυνατά και αδύνατα σημεία της περιοχής, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στην προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής μιας περιοχής της ελληνικής υπαίθρου.
Βασικός στόχος τόσο για την Περιφέρεια όσο και για την Αγροτουριστική είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή των φυσικών πόρων στα πλαίσια της στρατηγικής για την βιώσιμη και ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη. Το δεδομένο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διακρίνεται για την πλούσια φυσική - πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, η οποία μπορεί να αναδειχθεί και να προβληθεί μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού στα πλαίσια κλίματος ευρύτερης αποδοχής από τον τοπικό πληθυσμό και τους φορείς. Τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας όσον αφορά στον τουριστικό τομέα εντοπίζονται στην έντονη παρουσία και διαφοροποίηση των φυσικών και ιστορικών - πολιτιστικών πόρων, στην στρατηγική γεωγραφική θέση της ως συγκοινωνιακού και ενεργειακού κόμβου και στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης αυτόνοµων ή συνδυασµένων πακέτων τουριστικών υπηρεσιών, υπό το πρίσμα ενός τοπικού πληθυσµού ο οποίος διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα ανάπτυξης του τουρισμού.
Η υστέρηση στις τουριστικές υποδομές, καθώς και η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης του πληθυσμού αναφορικά με τον τρόπο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού προβάλλουν ως αδυναμίες στον τομέα αυτό. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περιορισμένη τουριστική προβολή και τον έντονο ανταγωνισμό από τις γειτονικές και άλλες περιοχές, όπως κατεδείχθη στην μελέτη, απαιτούν τη διαφοροποίηση του προτεινόμενου τουριστικού προϊόντος για την Περιφέρεια μέσω της ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η βελτίωση της πρόσβασης σε συνδυασμό με την ύπαρξη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και των απαραίτητων χρηματοδοτικών μέσων συναινεί στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ανταποκρινόμενη στις διεθνείς τάσεις στον τομέα.
Η Μελετητική Ομάδα της Αγροτουριστικής έχει θέση ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών, την αύξηση των επενδύσεων, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την συστηµατική προβολή και προώθηση του τουριστικού αποθέµατος της περιοχής θα συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Οι βασικοί άξονες παρέμβασης της μελέτης αφορούν στην πρόσβαση, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις προστατευόμενες περιοχές, τα τοπικά προϊόντα, την ποιότητα των υπηρεσιών, τη δημιουργία δικτύων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού.
Ειδικότερα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ανά άξονα παρέμβασης η μελέτη της Αγροτουριστικής πρότεινε τα ακόλουθα: