Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΚΠΣ: 9 μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας

Θάνος Ξυδόπουλος - 13 Οκτώβριος 2000, 00:00

Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα για τον Τουριστικό Τομέα, το οποίο εντάσσεται στο Γ΄ΚΠΣ<.> για το 2000-2006, συνολικού ύψους<...>

528,5 δισ. δρχ. (208,5 δισ. δρχ. για Εθνικά Προγράμματα και 320 δισ. δρχ. για τις Περιφέρειες), δίνεται η μοναδικό ευκαιρία στην χώρα μας να αναβαθμίσει, να ενισχύσει και να αναδιαρθρώσει την ελληνική Τουριστική Βιομηχανία, εν όψει και της Ολυμπιάδας του 2004.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΕΟΤ κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν στην βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής, καθώς θα διατεθούν 126,7 δισ. δρχ. σε εθνικό επίπεδο και 200 δισ. δρχ. σε περιφερειακό, για να αναβαθμιστούν 165.000 κλίνες, αλλά και να ενισχυθούν 12.500 ΜΜΕ.

Η εν λόγω παρέμβαση ‘τρέχει’ από τον Ιανουάριο του 2000. Επιπρόσθετα, μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΕΟΤ θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

 • Ίδρυση 13 Κέντρων Στήριξης Τουριστικών ΜΜΕ, στις 13 περιφέρειες, από τον Απρίλιο του 2001, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 δισ. δρχ.
 • Ενίσχυση 14 ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις (όπως μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα κτλ). Η διαδικασία ενίσχυσης ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2000 με προϋπολογισμό 36,1 δισ. δρχ.
 • Δράσεις εναλλακτικού τουρισμού (δίκτυα ανάδειξης πολιτιστική κληρονομιάς, καθιέρωση ελληνικής κουζίνας, δράσεις ένταξης παραδοσιακών προϊόντων). Η έναρξη του μέτρου θα γίνει τον Ιούλιο του 2001 με προϋπολογισμό 11,8 δισ. δρχ.
 • Δημιουργία 10 τουριστικών αγκυροβολίων για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Λιμένων Αναψυχής. Η έναρξη του μέτρου θα γίνει τον Ιούλιο του 2001 με προϋπολογισμό 4,9 δισ. δρχ.
 • Συμμετοχή σε εφαρμογή 18 σχεδίων τουριστικής προβολής που συγχρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα. Η έναρξη της δράσης θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2000 με προϋπολογισμό 3,3 δισ. δρχ.
 • 35 δράσεις προσέλκυσης και διεύρυνσης χειμερινής τουριστικής ζήτησης σε ανεπτυγμένες περιοχές. Η έναρξη της δράσης θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2000 με προϋπολογισμό 400 εκατ. δρχ.
 • Εκπαίδευση και κατάρτιση που αφορά 2.500 τουριστικές επιχειρήσεις. (Σχέδιο δράσης για αναμόρφωση τουριστικής εκπαίδευσης, νέες μορφές συνεργασίας, ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση). Η έναρξη των δράσεων θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2000 με προϋπολογισμό 15,4 δισ. δρχ.
 • Προώθηση της επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα του τουρισμού. Η έναρξη των δράσεων θα γίνει τον Ιούλιο του 2001 με προϋπολογισμό 200 εκατ. δρχ.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ‘ακτινογραφώντας’ τις άμεσες προτεραιότητες του Τουρισμού, αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, σε ειδική εκδήλωση, υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει το ‘σύνθημα’ των Ολυμπιακών Αγώνων ‘Υψηλότερα’, ‘Ισχυρότερα’, και ‘Ταχύτερα’.

 • Υψηλότερα στον τομέα της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών.
 • Ισχυρότερα σε ότι αφορά στην τουριστική ανάπτυξη.
 • Ταχύτερα για να προλάβουμε την διεθνή ανταγωνισμό και τις εθνικές προθεσμίες, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε αντιστροφή του φαινομένου της μονοκαλλιέργειας που παρατηρείται στον ελληνικό τουρισμό, με πολυμορφία, ποιότητα και βιωσιμό.

Αναφέρθηκε στην αποκέντρωση της τστικής αγοράς, στη χρηματοδότηση εναλλακτικών ών τσμού  επιμήκυνση περιόδου, ενώ τήρησε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 θα πρέπει να αξιοποιηθούν, τόσο για την Αθήνα, όην φέρεια
Σχετικάτο Γ’ ΚΠΣ τον τομέα ργείουης, ο οποίος θα απορροφήσει γύρω στα τρία τρισ. δρχ. ο τόνισεέμφασηο τσμός μπορείποιήσειεπωφεληθεί από όλες τις δράσεις Όσον αφορά τα κονδύλια ΓΣκ. Χριστοδουλάκης είπε ότι μπορούνελη όλες ανεξαιρέτωςκέςχειρήσεις,στόχο τον εκσυγχρονισμό τους την βελτίτων προσφερων υπηρεσιών
Τέλοςηακοίνωσε τη δημιουργίαΤαμείου Αυτασφάλισης Τστικών Επιήσεων

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top