Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗμερίδα για την υγεία και ασφάλεια στον κλάδο τουρισμού – επισιτισμού
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στον κλάδο τουρισμού – επισιτισμού

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου έκρινε χρήσιμο και σκόπιμο τη διοργάνωση μιας ημερίδας, για τα πολύ […]

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου έκρινε χρήσιμο και σκόπιμο τη διοργάνωση μιας ημερίδας, για τα πολύ σοβαρά<...>θέματα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Η ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων είναι πολύ μεγάλη και πολλαπλή ανέφερε σχετικά στο Travel Daily News ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νικηφόρος Λαμπρινός, υπογραμμίζοντας πως “μία αστοχία, μία ολιγωρία, μία αμέλεια μπορεί να έχει επιπτώσεις και ευθύνες αστικές, διοικητικές και ποινικές, όχι μόνο στην ίδια την ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τουριστικό προορισμό, αμαυρώνοντας την φήμη και αξιοπιστία μιας ολόκληρης περιοχής ή και της χώρας, για θέματα ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζόμενων”. `Αλλωστε, όπως πρόσθεσε “ο τουρισμός είναι ο πλέον υποσχόμενος κλάδος τόσο της εθνικής, όσο και της τοπικής οικονομίας”.

Έτσι, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ως κοινωνικοί εταίροι, προσκάλεσαν τον πλέον αρμόδιο φορέα και σύμβουλο στην χώρα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛΙΝΥΑΕ, το οποίο με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συμμετοχή στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν εργοδότες, εργαζόμενοι, ιατροί ασφαλείας, τεχνικοί ασφάλειας, συντηρητές κ.α. από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Σε μία ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και ευαισθητοποίησης, δεν μπορεί βεβαίως να καλυφθεί όλο το φάσμα των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. “Ήταν όμως η απαρχή, το σπέρμα για την συνέχεια και εξειδίκευση σε σεμινάρια επί μέρους κρίσιμων θεμάτων υψηλού επαγγελματικού κινδύνου, όπως οι προδιαγραφές και λειτουργία μηχανοστασίων, λεβήτων, καυστήρων, υγραερίου, ανελκυστήρων, η συνυπευθυνότητα στην λήψη μέτρων ασφαλείας σε εργολαβίες, η εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκπαίδευση κλπ.” όπως σχολίασε ο κ. Λαμπρινός.

Η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και τα συναφή ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, αποτελούν κεντρική στοχοθεσία της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, γιατί δεν είναι μόνο ζητήματα τυπικής τήρησης κανονισμών και νόμων από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά είναι και ευρύτερα θέματα ατομικής και συλλογικής αντίληψης, πολιτισμού και κοινωνικής ευθύνης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024