Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΔεκτό από την Ε.Ε. το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δεκτό από την Ε.Ε. το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών (Cyprus Airways), που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία συμβιβάζεται με την κοινή αγορά, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από εκτενή έρευνα…

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών (Cyprus Airways), που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία συμβιβάζεται με την κοινή αγορά, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από<...> εκτενή έρευνα, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το σχέδιο συνάδει με τους κοινοτικούς κανόνες διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το Μάιο του 2005 η Επιτροπή είχε εγκρίνει τη χορήγηση ενίσχυσης διάσωσης υπό τη μορφή δανείου με κρατική εγγύηση, ύψους 30 εκατομμυρίων CYP (51 εκατομμύρια ευρώ). Το Νοέμβριο του 2005, οι κυπριακές αρχές κοινοποίησαν σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Cyprus Airways, το οποίο περιελάμβανε τα εξής στοιχεία:

  • Ένα δάνειο ποσού 55 εκατομμυρίων CYP (96 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων 45 εκατομμύρια CYP (78 εκατομμύρια ευρώ) τυγχάνουν της εγγύησης του Δημοσίου·
  • Την πώληση της Eurocypria, του βραχίονα ναυλωμένων πτήσεων της Cyprus Airways, στο Δημόσιο έναντι ποσού 13,425 εκατομμυρίων CYP (23,6 εκατομμυρίων ευρώ)· οι δύο αυτές κρατικές αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να λειτουργούν στο εξής κάτω από ισότιμους όρους ανταγωνισμού ως αποδοτικοί και ανεξάρτητοι ανταγωνιστές·
  • Τη συνεχιζόμενη περικοπή δαπανών για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του αερομεταφορέα·
  • Αύξηση κεφαλαίου ύψους 14 εκατομμυρίων CYP (24 εκατομμύρια ευρώ), με τη συμμετοχή του Δημοσίου και ιδιωτών μετόχων.

Στις 22 Μαρτίου 2006, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία έρευνας λόγω αμφιβολιών σχετικά με το εάν ορισμένα στοιχεία του σχεδίου συμβιβάζονταν με τους κοινοτικούς κανόνες για την έγκριση των ενισχύσεων διάσωσης. Έθεσε ορισμένα ερωτήματα στις κυπριακές αρχές και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους τρίτους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης συμβιβάζεται με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση θεωρεί ότι τα στοιχεία κρατικής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά υπό το πρίσμα των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης, εφόσον το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να οδηγήσει στην αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της Cyprus Airways και, δεδομένων της μείωσης της μεταφορικής ικανότητας και του επιπέδου ιδίας συμμετοχής στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, δεν αντίκειται στο κοινό συμφέρον.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024