Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ο UNWTO καλεί για ίση κατανομή της τουριστικής ανταγωνιστικότητας των χωρών

Θοδωρής Κουμέλης - 12 Μάρτιος 2007, 00:00

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ITB 2007: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού χαιρέτησε την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας ως μια νέα πολύτιμη ερευνητική διαδικασία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ITB 2007: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού χαιρέτησε την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας<...>

ως μια νέα πολύτιμη ερευνητική διαδικασία.

Η έκθεση αυτή ηχεί το καμπανάκι στα κράτη που συμμετέχουν στο τελικό στάδιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ντόχα για να παρέχουν σημαντική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να τις βοηθήσει να αυξήσουν την τουριστική τους ανταγωνιστικότητα για την μείωση της φτώχειας και να αναβαθμίσουν την αειφόρο τους ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα,

ο UNWTO σημειώνει:

  • Η χρήσιμη και πρωταρχική έρευνα της έκθεσης για τις αδυναμίες και τα οφέλη της τουριστικής ανταγωνιστικότητας δίνει πραγματική απόδοση στην αγορά.
  • Η έκθεση αυτή συνεισφέρει στην παγκόσμια κατανόηση της κοινωνικοοικονομικής αξίας του τομέα.
  • Αναγνωρίζει ότι οι Τουριστικές Υπηρεσίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
  • Αναγνωρίζει με ξεκάθαρο τρόπο το πλεονέκτημα των κρατών στην αγορά με τις αναδυόμενες οικονομίες λόγω, από πολλές εκτιμήσεις, της εισροής μέσω ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της βιομηχανοποίησης και της αντίστροφης αρνητικής επίδρασης της φτώχειας καθώς και της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η ανταγωνιστικότητα που υπάρχει δεν είναι ίση κατανεμημένη.

Ο UNWTO πιστεύει ότι η Αναφορά αυτή:

  • Υπογραμμίζει την από καιρό έκκληση του UNWTO για αναπτυξιακές στρατηγικές και συμφωνίες οι οποίες θα βελτιώσουν την τουριστική ανταγωνιστικότητα των φτωχότερων χωρών, θα αναβαθμίσουν την οικονομική ευμάρεια, την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινή κατανόηση.
  • Είναι μια ισχυρή υποστήριξη για όλα εκείνα τα κράτη που λειτουργούν υπό το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ντόχα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για να αναπτύξουν τις δεσμεύσεις τους στον τουρισμό και να παρέχουν συγκεκριμένα εργαλεία ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να χρησιμοποιήσουν τις τουριστικές τους υπηρεσίες για να καταπολεμήσουν την φτώχεια και να προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη.

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο όλου του εμπορίου υπηρεσιών και αποτελεί εκείνο τον τομέα υπηρεσιών ο οποίος θα παρέχει την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στις ερχόμενες δεκαετίες. Είναι τώρα που το πραγματικό ξαναγυρνά και μπορούν να βρεθούν οι δυνατότητες για τις φτωχότερες χώρες και τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες (Least Developed Countries), όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές οι οποίες συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχιας. 

Αναδυόμενοι προορισμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σημειώσει εξαιρετική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια. Το 2005, τα κέρδη από το ξένο συνάλλαγμα που παρήγαγε ο παγκόσμιος τουρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασε τα 200 δις δολάρια το οποίο είναι κατά τέσσερις φορές υψηλότερο από τα επίπεδα του 1990. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNWTO:

  • Μεταξύ 1990 και 2005 το μερίδιο αγοράς των αναπτυσσόμενων κρατών στις διεθνείς αφίξεις αυξήθηκε από 28,6% στο 40,3%.
  • Ο τουρισμός μπορεί να αποδώσει μέχρι και το 40% του ΑΕΠ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τα μικρά νησιωτικά κράτη.
  • Για τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες (οι 50 φτωχότερες χώρες – κυρίως στην Αφρική) το ποσοστό αύξησης στις αφίξεις από το 2000 έως και 2005 ήταν 48% το οποίο σχεδόν τριπλασίασε τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.
  • Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου τα έσοδα από τις διεθνείς αφίξεις των λιγότερο αναπτυσσόμενων χώρων αυξηθήκαν κατά 76% συγκρινόμενα με την παγκόσμια αύξηση του 41%.

«Ο δείκτης παρέχει ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο για την μέτρηση αυτών των παραγόντων που προωθούν την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στις διάφορες χώρες. Οι συγκεκριμένες θέσεις αντανακλούν την συνολική δραστηριότητα ανταγωνιστικότητας του ίδιου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο UNWTO ενδιαφέρεται για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των χωρών, η οποία αποτελεί το μέσο για το σκοπό παρά αυτοσκοπός και πρέπει τελικά να συνεισφέρει σε εκείνους τους κοινωνικοοικονομικούς στόχους που τέθηκαν στην Διακήρυξη της Χιλιετίας και προσδιορίζονται στο Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας του UNWTO. Καθώς το Πρόγραμμα της Ντόχα βαίνει προς τα τελικά του στάδια, μπορεί να υπάρξει μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξηθούν τα πλεονεκτήματα του τουρισμού από αυτή την διαδικασία με το να στρέψουμε την προσοχή στην συνεισφορά των Τουριστικών Υπηρεσιών για να μειώσουμε την φτώχεια και να αυξήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη ακόμα περισσότερο και από άλλους τομείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Geoffrey Lipman, βοηθός του γενικού γραμματέα του UNWTO. 

Να σημειωθεί ότι ο UNWTO υπήρξε αρωγός στην σύνταξη της έκθεσης για την τουριστική βιομηχανία του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Ο UNWTO, εκτός από την παροχή στατιστικών για τις αφίξεις και τα έσοδα, εστίασε στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των φτωχότερων χωρών του κόσμου θα βοηθήσουν τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες όσο και τους στόχους της Διακήρυξης της Χιλιετίας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top