Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔημιουργία προτύπου αειφορικού τουρισμού στηρίζουν Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου - ΔΕΤΑΠ

Δημιουργία προτύπου αειφορικού τουρισμού στηρίζουν Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για τη διαμόρφωση του «Μεσογειακού Προτύπου για τον Αειφορικό Τουρισμό (Mediterranean standard for sustainable tourism, MESST)» (Κοινοτικό ΠρόγραμμαINTERREG ΙΙΙ B […]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για τη διαμόρφωση του «Μεσογειακού Προτύπου για τον Αειφορικό Τουρισμό (Mediterranean standard for sustainable tourism, MESST)» (Κοινοτικό Πρόγραμμα<…>INTERREG ΙΙΙ B ARCHIMED) στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Την πρωτοβουλία για την δίωρη συνάντηση είχε η ΔΕΤΑΠ και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο ηγείται και του προγράμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσίων φορέων και Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν διττός. Αφενός μεν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρωτογενούς έρευνας που διεξήχθη σε 46 τουριστικές επιχειρήσεις και 45 εκπροσώπους τοπικών φορέων, αφετέρου δε η ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό τη διαμόρφωση του προτύπου αειφόρου τουρισμού. Την παρουσίαση της έρευνας και τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. Γκούμας, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων επιχειρηματιών προέκυψε ότι έχει ήδη καλλιεργηθεί η συνείδηση σε θέματα αειφόρου τουρισμού και σημαντικό ποσοστό από αυτές έχει προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες. Επίσης, κρίνουν απαραίτητη τη στήριξη των κρατικών και τοπικών φορέων και την τεχνοκρατική άποψη των ειδικών του τουρισμού σε θέματα που άπτονται της αειφορίας.

Αναφορικά με τους τοπικούς φορείς τα αποτελέσματα που προέκυψαν έχουν ως εξής: Κρίνουν αναγκαία την συνέργια μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών, ενώ στηρίζουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προτύπου. Επίσης, προτείνουν τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για το νησί με την παράλληλη βελτίωση της τεχνογνωσίας των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Συμπερασματικά, υπήρξε μια σύγκλιση απόψεων για την εφαρμογή αειφόρου τουρισμού μέσω ισόρροπης χρήσης φυσικών πόρων, συνέργιας κράτους, ΟΤΑ και τοπικών επιχειρηματιών και βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα, κρίθηκε απαραίτητη η διενέργεια δράσεων για τη διαφύλαξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και την αναβάθμιση και προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Στην πλειονότητά τους, τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι επιχειρηματίες αναγνώρισαν την αναγκαιότητα εφαρμογής δράσεων αειφορικού τουρισμού στην Ρόδο και όλοι έδειξαν πρόθυμοι να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η επιλογή της Λίνδου ως προορισμού πιλοτικής εφαρμογής του προτύπου αειφορίας.
  • Η σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Λινδίων και των τοπικών επαγγελματικών και πολιτιστικών συλλόγων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024