Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΣτοχευμένα μέτρα για τα νησιά ζητεί η Ευρωβουλή
Δεκτές οι προτάσεις Βάκαλη και Χατζηδάκη

Στοχευμένα μέτρα για τα νησιά ζητεί η Ευρωβουλή

Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των νησιωτών, όπως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, ζήτησε την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού […]

Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των νησιωτών, όπως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, ζήτησε την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζοντας<...>Έκθεση σχετικά με τα νησιά και τα μόνιμα προβλήματα που αυτά, αλλά και οι κάτοικοί τους, αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η Έκθεση αυτή θέτει επί τάπητος τους φυσικούς και οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές και που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ευρωβουλευτές καλούν μάλιστα την Κομισιόν να προτείνει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, στη βάση των προτάσεών τους. Ειδικότερα, δεκτές έγιναν όλες οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Νίκος Βακάλης και Κωστής Χατζηδάκης. Με τις προτάσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές ζήτησαν μεταξύ άλλων τα εξής:


  1. Να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή αποτελεί πάγια ελληνική θέση.
  2. Να καλυφτεί το πρόσθετο κόστος των μεταφορών και της διασύνδεσης των νησιών με επιπλέον κρατικές επιδοτήσεις τις οποίες θα εγκρίνει η Κομισιόν.
  3. Στον εθνικό προγραμματισμό των κρατών μελών εντός του Δ` ΚΠΣ, να υπάρχουν στοχευμένες δράσεις για τα νησιά.
  4. Να δοθεί προτεραιότητα σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλειά τους, αλλά και την αποδοτική χρήση της ενέργειας.
  5. Στο πλαίσιο των πολιτικών της Κομισιόν σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, να αντιμετωπιστούν τα ειδικότερα προβλήματα των νησιών όπως πχ. η λειψυδρία.
  6. Να αντιμετωπιστούν με ένα ειδικό σχεδιασμό τα προβλήματα σε σχέση με την προώθηση της ευρυζωνικής σύνδεσης έτσι ώστε να αποκτήσουν οι νησιώτες πρόσβαση σε ταχύτερο και φθηνότερο Internet και νέες δυνατότητες για βελτιωμένες και μοντέρνες υπηρεσίες υγείας, τηλεματικής ιατρικής, υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη κ.α.


Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια στόματος της Επιτρόπου υπεύθυνης για θέματα ανταγωνισμού, κυρίας Νέλι Κρους, δεσμεύτηκε να εξετάσει ιδιαίτερα την περίπτωση των μικρών νησιών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κομισιόν εξετάζει την πρόταση το 2010 να είναι το ευρωπαϊκό έτος για τα νησιά.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024