Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛήψη μέτρων για ασφαλείς σχολικές εκδρομές ζητά η ΕΛΠΑ
Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων

Λήψη μέτρων για ασφαλείς σχολικές εκδρομές ζητά η ΕΛΠΑ

Τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διεξαγωγή των σχολικών και εκπαιδευτικών εκδρομών με απόλυτη ασφάλεια ζητά η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων – ΕΛΠΑ από τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Δημ. […]

Τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διεξαγωγή των σχολικών και εκπαιδευτικών εκδρομών με απόλυτη ασφάλεια ζητά η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων – ΕΛΠΑ από τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Δημ. Τάξης, Μεταφορών, Ναυτιλίας<...>και τις Νομαρχίες όλης της χώρας), με αφορμή την έναρξη τoυς.

Όπως τονίζει η ΕΛΠΑ στην ανακοίνωσή της “Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από τους συναρμόδιους φορείς προληπτικά μέτρα για την μετακίνηση των μαθητών με απόλυτη ασφάλεια”. Τέτοιου είδους μέτρα είναι μεταξύ άλλων:

  1. Πριν την εκδρομή: Η ενοικίαση ασφαλών λεωφορείων/πούλμαν που διαθέτουν ζώνες ασφαλείας.
  2. Στη διάρκεια της εκδρομής: Η χρήση της ζώνης ασφαλείας από όλους τους μαθητές,ακόμη και στην πιο μικρές διαδρομές, και η διενέργεια εντατικών ελέγχων των συνεργείων της Τροχαίας και των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου των Νομαρχιών σε κάθε διαδρομή, για όλα τα λεωφορεία/πούλμαν και τους οδηγούς τους.


«Επιβάλλεται η συνεργασία λειτουργών της εκπαίδευσης και των εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας για τη λήψη προληπτικών μέτρων”, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ, κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος, “προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο όλες οι πιθανότητες ατυχήματος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας η ασφάλεια των μαθητών. Για το σκοπό αυτό η κινητοποίηση και η εγρήγορση των οργάνων της Πολιτείας πρέπει να είναι συνεχής».

Παράλληλα, η ΕΛΠΑ, σε σχετική της ανακοίνωση, υπενθυμίζει σε όλους τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο, που ισχύει στην ΕΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτήν, υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά παιδιών μέχρι 14 ετών είναι ο οδηγός.

Η προστασία των παιδιών στη διάρκεια μετακίνησής τους γίνεται υποχρεωτικά:


  • Με τη χρήση ενδεδειγμένου παιδικού καθίσματος,(Με έγκριση τύπου – από χώρα της ΕΕ, και να έχει εγκατασταθεί σωστά).
  • Με χρήση ζώνης ασφαλείας τόσο σε ΙΧ αυτοκίνητα, όσο και σε λεωφορεία / πούλμαν.


Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΠΑ, ο μόνος τρόπος για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι:
  1. Η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος για μεταφορά παιδιών κάτω των 3 ετών. Το κάθισμα τοποθετείται «κόντρα» στο εμπρός ή πίσω κάθισμα. (Εξαιρέσεις προβλέπονται για μεταφορά παιδιών έως 3 ετών με ταξί, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή σε έκτακτη μετακίνηση ανάγκης).
  2. Η χρήση παιδικού καθίσματος για παιδιά 12-13 ετών -ύψους έως 1,35 μ.

  3. Η χρήση ζώνης ασφαλείας για παιδιά άνω των 13 ετών.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024