Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠαράλογο το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών
"Οι φίλοι των παραδοσιακών σκαφών"

Παράλογο το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών

Το συνεχιζόμενο “έγκλημα” που συντελείται σε βάρος της θαλάσσιας ναυπηγικής – πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω του “παράλογου” προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδοτεί την καταστροφή – κοπή των παραδοσιακών σκαφών, […]

Το συνεχιζόμενο “έγκλημα” που συντελείται σε βάρος της θαλάσσιας ναυπηγικής – πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω του “παράλογου” προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδοτεί την καταστροφή – κοπή των παραδοσιακών σκαφών, με συνέπεια<...>περίπου 10.000 τέτοια σκάφη να έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα, κατήγγειλαν σε ομιλίες τους οι συμμετέχοντες στην ημερίδα του πολιτιστικού ομίλου “Οι φίλοι των παραδοσιακών σκαφών”, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παρ’ όλα τα υπομνήματα, τις παραστάσεις, τις διαμαρτυρίες, το “παρανοϊκό” αυτό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, συνεχίζεται και προβλέπεται να συνεχίζεται μέχρι το 2013, έτσι ώστε στο τέλος και τα τελευταία τρεχαντήρια, καραβόσκαρα και άλλα παραδοσιακά σκαριά – στολίδια των ελληνικών θαλασσών να αφανιστούν εντελώς και να αποτελούν πλέον μουσειακό είδος.

Μεγάλη ευθύνη, συνεχίζει η ανακοίνωση, φέρει για το λόγο αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί το φορέα υλοποίησης του προγράμματος καταστροφής, ενώ συνυπεύθυνο είναι το υπουργείο Πολιτισμού, που παραμένει αδιάφορο στο πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται. Ο μοναδικός πολιτειακός φορέας που έχει δείξει έμπρακτη ευαισθησία στο θέμα είναι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, οι φορείς του οποίου φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την πολιτιστική βαρύτητα, αλλά και την οικονομική – αναπτυξιακή διάσταση του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, προβλήθηκε βίντεο με σκηνές από την καταστροφή παραδοσιακών σκαφών και κατατέθηκαν στοιχεία για το ίδιο ζήτημα. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι κάθε άλλο παρά μειώθηκε τα τελευταία χρόνια η συνολική αλιευτική δυναμικότητα, γεγονός που επικαλούνται οι αρμόδιοι ως αιτιολογία για εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, προβλήθηκε video με εικόνες από την καταστροφή, σκύλευση και εγκατάλειψη του ιστορικού ιστιοφόρου μας «Ευγένιος Ευγενίδης».

Ο όμιλος ζητά να σταματήσει η βάναυση και παράλογη πρακτική της καταστροφής των παραδοσιακών σκαφών και να επιδοτείται μόνο η απόσυρση της αλιευτικής άδειας, ενώ το σκάφος να μπορεί να μετατρέπεται σε ιδιωτικό ή επαγγελματικό – τουριστικό. Επιπλέον,

  • Αναγνώριση της πολιτιστικής αξίας του ελληνικού παραδοσιακού σκάφους, χαρτογράφηση, καταγραφή και προσδιορισμός των διάφορων τύπων από επιτροπή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού, στην οποία να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ομίλου.

  • Δημιουργία φορέα μέριμνας για το ελληνικό παραδοσιακό σκάφος υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, με συμμετοχή Λιμενικών Ταμείων, με σκοπό την προώθηση κινήτρων, ενισχύσεων και μελετών για την μείωση του κόστους κατασκευής και συντήρησής τους.
  • Στήριξη των παραδοσιακών ναυπηγείων με διάφορα προγράμματα όπως επιδοτούμενη εκπαίδευση καραβομαραγκών, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, επιδότηση επιτοκίου, ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, προγράμματα leasing,κλπ.

  • Ένταξη της ανακατασκευής-ανακαίνισης παραδοσιακών σκαφών στο 4ο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που διαχειρίζεται ο ΕΟΤ και ειδικότερα μέσω του προγράμματος ανταγωνιστικότητας για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (μέτρο 5,3 ή 5,4).

  • Παραχώρηση χώρων ελλιμενισμού και δημιουργία ενεργού μουσείου παραδοσιακών σκαφών σε παραλιακούς δήμους του λεκανοπέδιου.
  • Δημιουργία σχολών παραδοσιακής ιστιοπλοΐας και διοργάνωση αγώνων και εκπαιδευτικών πλόων με μαθητές υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ομίλου.


  • Παράλληλα, στο πλαίσιο της ημερίδας, χορηγήθηκαν τα ετήσια βραβεία του ομίλου στην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλη-Πετραλιά (Διαφήμισης),στο Δήμαρχο Πειραιώς κ. Παναγιώτη Φασούλα (Βοήθειας), στον καθηγητή ναυπηγικής του ΕΜΠ κ. Αντώνη Αντωνίου (Μάθησης) και στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Διάσωσης). Έγιναν εισηγήσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις όπου συμμετείχαν, εκτός των βραβευθέντων, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιάννης Καψής, Πάνος Καμμένος, Κώστας Δαμιανίδης, Μανώλης Ψαρρός, Γιώργος Ανωμερίτης, Θύμιος Παπαβασιλείου, Θόδωρος Κατσανέβας, και Νίκος Καβαλλιέρος Πρόεδρος του ομίλου και άλλοι.
    Ιστοσελίδα | + Άρθρα
    28/03/2024
    27/03/2024
    26/03/2024
    22/03/2024
    21/03/2024
    20/03/2024