Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Στήριξη Λιάπη στη Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών Σιδηροδρόμου ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Δώρα Σγάρτσου - 29 Μάρτιος 2007, 00:00

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη, απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της πανευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου. Το τελικό σχέδιο της Χάρτας είχε υπερψηφιστεί<...>

τον περασμένο Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τώρα εκκρεμεί η κύρωσή του και από το Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών προκειμένου να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ.

Στο σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται και τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τους Πράσινους και είχαν εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία για:

  • Δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων, παιδικών καροτσιών και αναπηρικών αμαξιδίων σε όλα τα τρένα.
  • Ίσες δυνατότητες πρόσβασης για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Αν η Χάρτα εγκριθεί, τα δικαιώματα αυτά θα ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα επιβατικά τρένα των 27 χωρών-μελών. Ιδιαίτερη σημασία έχει κάτι τέτοιο για τη μεταφορά ποδηλάτου, καθώς σήμερα τα περισσότερα διεθνή δρομολόγια, τα τρένα υψηλών ταχυτήτων και τα τρένα Intercity, αρνούνται να δεχθούν ποδήλατα.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι, “το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται με οξύτητα και στα τρένα του ΟΣΕ, όπου οι συρμοί που δέχονται ποδήλατα είναι πια ελάχιστοι (και συχνά εξαιρετικά αργοί και υποβαθμισμένοι)”. “Αποτελεί ίσως ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή το ποδήλατο μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα ως αποσκευή σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις” συμπληρώνουν.

Εν όψει της σχετικής συζήτησης στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών (τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών να δεσμευθεί ότι θα τοποθετηθεί θετικά για τη Χάρτα και θα τη στηρίξει, για λογαριασμό της χώρας μας, με την ψήφο του.

Παράλληλα με την επιστολή, προτείνουν σε πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που ενεργοποιούνται για το ποδήλατο ή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες να στείλουν παρόμοια μηνύματα προς τον υπουργό Μεταφορών.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top