Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολημένων τροφοδοτεί την ανεργία

ΙΤΕΠ: Το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολημένων τροφοδοτεί την ανεργία

Το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού, θα εξακολουθήσει στο μέλλον να τροφοδοτεί την ανεργία ακόμη και σε συνθήκες σταθερού εργατικού δυναμικού. Αυτό είναι το […]

Το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού, θα εξακολουθήσει στο μέλλον να τροφοδοτεί την ανεργία<...> ακόμη και σε συνθήκες σταθερού εργατικού δυναμικού. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) την οποία παρουσίασε χθες ο Καθηγητής Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την αναγνώριση των μικροχαρακτηριστικών της ανεργίας μεταξύ Ελλάδος και των χωρών της ΕΕ 15, ο κος Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό ποσοστό ανέργων στην ομάδα ηλικιών 15-24, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό ανέργων στο καλύτερο επίπεδο εκπαιδεύσεως (6,7% έναντι 12,6% της Ε.Ε.), ενώ έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων (45,7% έναντι 17,1% της Ε.Ε.). Επίσης, η χώρα μας είναι ουραγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού (1% έναντι 7,3% της Ε.Ε.), ιδιαιτέρως δε στους τομείς του τουρισμού και της Δημοσίας διοίκησης.

Όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική και την πιθανή εξέλιξη της ανεργίας, προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Με εύλογες παραδοχές ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι το 2010 εκτιμάται ότι δυσχερώς θα υπερβεί το 3,5%. Ο εν λόγω ρυθμός αναμένεται να μειώσει μέχρι το 2010 το ποσοστό ανεργίας σε ποσοστό 5%. Ωστόσο οι υπάρχουσες αβεβαιότητες στο εργασιακό τοπίο επιβάλλουν υιοθέτηση στρατηγικής ανάπτυξης η οποία να αυξάνει την πιθανότητα επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης σε κλάδους όπως ο τουρισμός και οι Υπηρεσίες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα του τουριστικού τομέα ως δημιουργού νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών αλλά και διεθνών οργανισμών έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

α. Είναι τομέας εργασιακής εντάσεως.

β. Υψηλό ποσοστό των λειτουργών του τομέα απαιτεί εργατικό δυναμικό με σχετικά μειωμένα προσόντα, ή με προσόντα ευχερώς αποκτώμενα και, επομένως, προσιδιάζει ιδιαιτέρως στα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία.

γ. Ο τουριστικός τομέας είναι ιδιαίτερα φιλικός προς εκείνους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του τομέα σε αριθμό κλινών. Το χαρακτηριστικό αυτό δημιουργεί υψηλή κινητικότητα στο απασχολούμενο εργατικό δυναμικό με δυσμενείς συνέπειες στην σώρευση εμπειρίας και απόκτηση επαγγελματικής νοοτροπίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024