Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΚατά της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο το Δίκτυο ΟικοΚρήτη
Αίτηση ακύρωσης σχετικής ΚΥΑ

Κατά της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο το Δίκτυο ΟικοΚρήτη

Την έντονη αντίθεσή της στην έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική επένδυση της βρετανικής εταιρίας Loyalward στο Κάβο Σίδερο δηλώνει με ανακοίνωση της η γραμματεία του […]

Την έντονη αντίθεσή της στην έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική επένδυση της βρετανικής εταιρίας Loyalward στο Κάβο Σίδερο δηλώνει με ανακοίνωση της η γραμματεία του Παγκρήτιου Δικτύου<...>Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”, καλώντας όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το Δίκτυο θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση, με έξι τουριστικά συγκροτήματα – ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο της περιοχής – και ξενοδοχείο συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, με τρία γήπεδα γκολφ, και τις υπόλοιπες συνοδευτικές υποδομές, στην παραχωρημένη από την “Παναγία Ακρωτηριανή Α.Ε.” έκταση των 26.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το ακρωτήριο Σίδερο, είναι απολύτως ασύμβατη με την περιοχή διότι:

  1. Είναι αντίθετη με κάθε έννοια και προοπτική βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης καθώς ουσιαστικά δεν έχει οικονομική και κοινωνική σύνδεση με την τοπική κοινωνία ενώ προβλέπεται εξαντλητική εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων της περιοχής προς όφελος μιας εταιρίας. Αλήθεια, ποιος μπορεί να μας απαντήσει σε τι πραγματικά θα ωφεληθούν από αυτή την επένδυση οι πολίτες ενός Δήμου που δεν αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα ανεργίας και έχει εξαιρετικά σπουδαίες προϋποθέσεις ήπιας τουριστικής και γεωργικής ανάπτυξης με τις δικές τους δυνάμεις;
  2. Είναι αντίθετη με τον προορισμό του προστατευόμενου από το δίκτυο Natura 2000 οικότοπου του Κάβο Σίδερο, ο οποίος αποτελεί αναγνωρισμένο μνημείο της φύσης και στον οποίο δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες καταστροφικές επεμβάσεις αλλά αντίθετα να προστατεύεται με κάθε τρόπο και να επιτρέπονται μόνο ήπιες και ελεγχόμενες εκμεταλλεύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Εδώ σημειώνουμε την ολιγωρία του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην υποχρέωσή του να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής.
  3. Είναι αντίθετη με την ταυτότητα της περιοχής που αποτελεί εξαιρετικής ομορφιάς, χαρακτηριστικό τοπίο της Ανατολικής Κρήτης, με το ξηροθερμικό κλίμα, την φρυγανώδη χλωρίδα, την μοναδική βιοποικιλότητα, το μοναδικό φοινικόδασος του Βάι και την μεγάλη αρχαιολογική του αξία, στο οποίο δεν ταιριάζουν ούτε τα υδροβόρα και επικίνδυνα γήπεδα γκολφ, ούτε οι εκατοντάδες παραθεριστικές κατοικίες, τα ξενοδοχεία και τα συνεδριακά κέντρα.
  4. Είναι αντίθετη με την προστασία που θα έπρεπε να απολαμβάνει η περιοχή λόγω του έντονου κινδύνου ερημοποίησης που την απειλεί σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση και τα προγράμματα CORINE, MEDALUS, DESERTLINKS, DESIRE, μεταξύ άλλων.
  5. Είναι αντίθετη με κάθε έννοια φέρουσας ικανότητας της περιοχής καθώς
  • Σε ένα Δήμο 2500 κατοίκων σχεδιάζεται τουριστική εκμετάλλευση 7000 κλινών. Αν προσθέσει κανείς και τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί. Σημειώνουμε εδώ ότι η επικρατούσα αντίληψη για την φέρουσα ικανότητα σε περιοχές της Ευρώπης που αποτελούν πρότυπο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν επιτρέπουν αριθμό κλινών που να υπερβαίνει το 40% του τοπικού πληθυσμού.
  • Σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και ξηρασίας που, με κάθε σενάριο, προβλέπεται να επιδεινωθεί, προγραμματίζονται υδροβόρες χρήσεις όπως γήπεδα γκολφ και εντατική τουριστική εκμετάλλευση. Εξάλλου, η επένδυση είναι επικίνδυνη για τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής τον οποίο απειλεί έντονα με υποβάθμιση και αλάτωση τόσο λόγω της έντονης άντλησης νερού όσο και λόγω της άρδευσης ανθεκτικού στο υφάλμυρο νερό και απαιτητικού σε φυτοφάρμακα γρασιδιού στα γήπεδα γκολφ.
  • Σε μια περιοχή που ήδη έχει υποστεί βάναυση επιβάρυνση για την παραγωγή ενέργειας προγραμματίζεται αξιοσημείωτη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.


Βάση των παραπάνω το Δίκτυο ΟικοΚρήτη καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024