Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημ. Παπαδημούλη

Η Κομισιόν θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου "Κούλε"

Θοδωρής Κουμέλης - 19 Απρίλιος 2007, 00:00

Ενώ μόλις προχτές κατέρρευσε τμήμα του ενετικού οχυρού “Κούλε” στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρ` όλες τις δεσμεύσεις του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για αποκατάσταση του, ήδη από το 2005, η αρμόδια Επίτροπος, κυρία Ντανούτα Χούμπνερ, απαντά στον Ευρωβουλευτή<...>

του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι τα έργα αναστύλωσης και αποκατάστασης θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την Επιτροπή.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ με ερώτηση που απηύθυνε στην Επιτροπή ζητούσε να μάθει αν οι ελληνικές αρχές έχουν υποβάλλει σχέδιο χρηματοδότησης του εν λόγω μνημείου στην Επιτροπή και αν αυτή να υποστηρίξει ενέργειες για τη διάσωση του “δεδομένου, σύμφωνα με το άρθρο 151, παρ. 2, της ΣΕΕ/ΣΕΚ, η δράση της Κοινότητας υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών στον τομέα της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η αρμόδια Επίτροπος απάντησε ότι “το σχέδιο σχετικά με το μεσαιωνικό χώρο στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν έχει υποβληθεί προς συγχρηματοδότηση στην Επιτροπή σε κανένα από τα προγράμματα του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης” και ότι “σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 του κανονισμού (EΚ) 1080/2006, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ) θα επικεντρώσει, κατά την περίοδο 2007-2013, μεταξύ άλλων, τη συνδρομή του σε «επενδύσεις στον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας, της προαγωγής και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάπτυξη πολιτιστικής υποδομής προς υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης της ελκυστικότητας των περιφερειών και παροχή ενίσχυσης για τη βελτίωση της παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών μέσω της νέων υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όμως η πρωτοβουλία για να συμπεριληφθούν ειδικά σχέδια στα επιχειρησιακά προγράμματα έγκειται στις ελληνικές αρχές.

Δεδομένου ότι “ενέργειες και σχέδια στον τομέα του πολιτισμού προβλέπεται να συμπεριληφθούν σε διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο” η κα Χούμπνερ κατέληξε λέγοντας ότι “ένα σχέδιο με στόχο την αποκατάσταση του μεσαιωνικού λιμένα του Ηρακλείου θα μπορούσε κατ` αρχήν να είναι επιλέξιμο προς συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μελλοντικού Περιφερειακού Προγράμματος `Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου`.

“Η απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων αναστύλωσης και αποκατάστασης του μεσαιωνικού φρουρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, στερεί κάθε δικαιολογία για έλλειψη χρημάτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό που λείπει δεν είναι τα χρήματα αλλά η πολιτική βούληση για να δοθεί προτεραιότητα στον πολιτισμό. Ας ελπίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα ενταχθεί άμεσα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου»” δήλωσε, αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top