Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜεγάλη η συμμετοχή φορέων και εταιριών στο FORUM του ΗΑΤΤΑ για τις αερομεταφορές
Στόχος η αξιοποίηση των νέων ευκαιριών

Μεγάλη η συμμετοχή φορέων και εταιριών στο FORUM του ΗΑΤΤΑ για τις αερομεταφορές

Εκπροσώπους σημαντικών φορέων και εταιριών από τον ελληνικό και διεθνή χώρο των αερομεταφορών και του τουρισμού προσέλκυσε το Forum του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ελλάδας (HATTA) και της […]

Εκπροσώπους σημαντικών φορέων και εταιριών από τον ελληνικό και διεθνή χώρο των αερομεταφορών και του τουρισμού προσέλκυσε το Forum του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ελλάδας (HATTA) και της ημερήσιας<...>οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου με θέμα «Αερομεταφορές και ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού: αξιοποίηση νέων ευκαιριών». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις βιομηχανίες του τουρισμού και των αερομεταφορών, η καταγραφή και η αξιολόγηση των αλλαγών που έχουν επέλθει στους δύο κλάδους τα τελευταία χρόνια και η ανάδειξη των πολιτικών και των στρατηγικών που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τον Ελληνικό τουρισμό σε συνάρτηση με τις αερομεταφορές. Σημειώνεται πως το Forum πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 12ης διοργανώσης της έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν διάφορες πτυχές πάνω στις εξελίξεις που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στις αερομεταφορές, αλλά και οι σημαντικές μεταλλάξεις της βιομηχανίας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο έντονες στο μέλλον όπως:


  • Η πολιτική της σταδιακής απελευθέρωσης των αερομεταφορών που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι πολύ θετικές επιδράσεις που αυτή είχε στην βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας, των τιμών και της αξιοπιστίας των πτήσεων καθώς και στην ταχύτατη ανάπτυξη των αερομεταφορών με τον τριπλασιασμό της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ 1980-2000.
  • Η ταχύτατη ανάπτυξη των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους (8-16% ρυθμός ανάπτυξης το 2006) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και στα επόμενα χρόνια αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό άλλα και την ποικιλομορφία και ειδίκευση των υπηρεσιών αερομεταφοράς. Στο Forum αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας.

  • Οι προκλήσεις που η ραγδαία αύξηση του αριθμού των πτήσεων δημιουργεί σε επίπεδο υποδομών για το σύνολο της Ε.Ε. άλλα και για την Ελλάδα ιδιαίτερα. Οι βασικότερες υποδομές για τις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μακροπρόθεσμων στρατηγικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, το πλήθος των αεροδιαδρόμων των κύριων αεροδρομίων και το σύνολο των υποδομών των περιφερειακών αεροδρομίων και της διασύνδεσής τους με τις επίγειες υποδομές πρόσβασης.

  • Οι σύγχρονες καταναλωτικές συμπεριφορές που απαιτούν «προσωποποιημένες» εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα ακόμη καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής.

  • Η επίδραση των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα του διαδικτύου που έχουν βοηθήσει στη μείωση του κόστους πολλών υπηρεσιών και ταυτόχρονα έχουν αυξήσει κατά πολύ τις δυνατότητες πληροφόρησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών για τους καταναλωτές.

  • Η σύγχρονη τάση της αγοράς των αερομεταφορών για point to point μετακινήσεις που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με την μετακίνηση μέσω hubs εξαιτίας της δραστηριοποίησης των εταιρειών χαμηλού κόστους, δεδομένο που ενισχύει τον ρόλο των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και μειώνει το κόστος μεταφοράς προς όφελος των τουριστικών προορισμών που αξιοποιούν αυτή την δυνατότητα.


Τα κυριότερα συμπεράσματα όσον αφορά στις πολιτικές και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τον Ελληνικό τουρισμό και να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση και στους δύο κλάδους είναι τα εξής:
  • Αναγκαίο κρίθηκε να δρομολογηθούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της περεταίρω απελευθέρωσης της αγοράς των αερομεταφορών και των συμπληρωματικών τους υπηρεσιών. Αυτές διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση των αερομεταφορέων προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργούν τις απαιτούμενες συνθήκες για την μείωση του κόστους και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

  • Η ενίσχυση των Ελληνικών εταιρειών αερομεταφορών θα συμβάλει στη δημιουργία οριζόντιων και κυρίως κάθετων ολοκληρωμένων σχημάτων, στην αυτοδιαχείριση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της ειδίκευσης της τουριστικής αγοράς.

  • Ευκαιρίες για συνεργασίες και συνέργιες τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλους, ενιαίους και ισχυρούς τουριστικούς πόλους έλξης. Με βασικό άξονα την καθιέρωση ενός πυκνού δικτύου αεροπορικών συνδέσεων θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και η σύνθεση ανταγωνιστικών συνδυασμένων προϊόντων.


Ακόμα αναγκαίο κρίνεται να:

  • Ενισχυθούν οι υποδομές των περιφερειακών αεροδρομίων και να δοθούν κίνητρα στις νέες εταιρείες που θα τα χρησιμοποιήσουν.

  • Μεθοδευτούν συντονισμένες ενέργειες των κλάδων του τουρισμού και των αερομεταφορών προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της εποχικότητας.


Στο Forum συμμετείχαν με εισηγήσεις οι: Prof. Dr Andrian von Dornberg ο οποίος μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και CEO Marketing & Sales (passenger & cargo) στην Lufthansa, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Ευρωβουλευτής, κ. Ιωάννης Παράσχης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κα Αικατερίνη Ξανθάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Goldair Handling S.A., κ. Juerg Staub IATA – Regional Director, Europe, Member and Government Relations, κ. Δημήτρης Γεωργαράκης, τέως Διοικητής ΥΠΑ, τέως Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, τέως Αντιπρόεδρος Eurocontrol και κ. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, Venus Travel, Μέλος Δ.Σ. ΗΑΤΤΑ, κ. Edward Ross, Director Corporate and Marketing Communication, Amadeus, κ. Παναγιώτης Αδαμίδης, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων Ολυμπιακής Αεροπορίας, κ. Riza Epikmen Αντιπρόεδρος της TURSAB – Association of Turkish Travel Agencies, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος Aegean Airlines, κ. Νίκος Σκουλάς, τέως Υπουργός Τουρισμού, Πρόεδρος TRINITY International School of Tourism Management, κ. Μανώλης Παπακαλιάτης, Πρόεδρος του Zeus of Crete, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ΗΑΤΤΑ, κ. Μιχάλης Καραβάς, Chairman Attica Reisen και κ. Γιάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με σύντομο χαιρετισμό των κ.κ. Γιάννη Ευαγγέλου, Πρόεδρου του ΗΑΤΤΑ και Γιώργου Καλοφωλιά, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Καλοφωλιά. Γενικός Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος.

Στο Forum συμμετείχε η Aegean Airlines ως χρυσός χορηγός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Galileo ως αργυροί χορηγοί και υποστηρικτές το European Center for Tourism Studies, η Lufthansa, η Ikebana Flowers και η Sense 7 Meaning. Χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν το Travel Daily News και χορηγός επικοινωνίας ο Alpha 98.9.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024