Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕυοίωνες οι προοπτικές για τη Χαλκιδική τη φετινή τουριστική περίοδο
Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Ευοίωνες οι προοπτικές για τη Χαλκιδική τη φετινή τουριστική περίοδο

Με ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για την Χαλκιδική, σε όλα τα επίπεδα, δεδομένου ότι διαφαίνεται μια αύξηση της τουριστικής κίνησης που θα προσεγγίσει το περυσινό ποσοστό (περίπου 8%), ενώ ξεκινά και η διαδικασία απεμπλοκής και αξιοποίησης των ακινήτων της Ε.Τ.Α. στην Χαλκιδική (παλιούρι, κ.λπ.), καθώς και της ανάπτυξης…

Με ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για την Χαλκιδική, σε όλα τα επίπεδα, δεδομένου ότι διαφαίνεται μια αύξηση της τουριστικής κίνησης που θα προσεγγίσει το περυσινό ποσοστό (περίπου 8%), ενώ ξεκινά<...>και η διαδικασία απεμπλοκής και αξιοποίησης των ακινήτων της Ε.Τ.Α. στην Χαλκιδική (παλιούρι, κ.λπ.), καθώς και της ανάπτυξης του δικτύου γηπέδων γκολφ. Αξίζει να τονισθεί επίσης ότι η Χαλκιδική αναδείχθηκε και πρώτη περιοχή σε γαλάζιες σημαίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής οργανώνει σε συνεργασία με τη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Λαογραφική Εταιρία Χαλκιδικής, το πρώτο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή. Πιο αναλυτικά, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γεράσιμου Μπακογιάννη, και του προέδρου της Π.Ο.Ξ., κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ε.Τ.Α. καθηγητή Χάρη Κοκκώση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, η ενεργοποίηση του σχεδίου υλοποίησης πέντε γηπέδων γκολφ στη Χαλκιδική, καθώς και ο βαθμός ωριμότητας της μελέτης που εκπονήθηκε, αλλά και το φλέγον ζήτημα της απεμπλοκής των εκτάσεων της Χαλκιδικής που ανήκουν στην Ε.Τ.Α. και η διενέργεια διαγωνισμών για την εξεύρεση επενδυτών και την αξιοποίησή τους, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι οι τοποθεσίες που έχουν προεπιλεγεί για την κατασκευή του δικτύου γηπέδων γκολφ είναι: Παλιούρι, Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας ( Σάνη), `Αγιος Μάμας, Ψακούδια, και ορεινή Χαλκιδική, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το δεύτερο γήπεδο γκολφ του Πόρτο Καρράς.

Η συνάντηση αυτή ήταν απότοκος πρωτοβουλίας της Ε.Ξ.Χ., η οποία προσπαθεί να προωθήσει την επίλυση των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την ανάπτυξη της περιοχής και της προσπάθειας διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, και της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κα την υπουργό κα. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Παράλληλα, η εξέλιξη της κίνησης δικαιώνει τις ενέργειες της Ε.Ξ.Χ., τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Οι ενέργειες προώθησης στις παραδοσιακές, αλλά και στις νέες αγορές αποδίδουν, αφού η τουριστική κίνηση από τις πρώτες διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ από τις δεύτερες αυξάνεται με πολύ έντονους ρυθμούς και κυρίως από τις αγορές των Βαλκανίων και της Πρώην Ανατολικής Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Ρωσίας.

Επιπροσθέτως, η Χαλκιδική αποτελεί παραδοσιακά αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, αφού έχει όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού, χωρίς να είναι νησί, διασφαλίζοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση. Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουν προνομιακές τιμές στους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίες την τελευταία τριετία έχουν μεταβληθεί οριακά. Η τιμολογιακή αυτή πολιτική, είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές, και αποδεικνύει το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της περιοχής για τον εσωτερικό τουρισμό.

Εξάλλου, η Χαλκιδική φέτος αναδείχθηκε πρώτη περιοχή σε γαλάζιες σημαίες (46), γεγονός που αποδεικνύει τόσο την φυσική ομορφιά της περιοχής, όσο και την φροντίδα των τοπικών αρχών και φορέων για την διατήρησή της. Παράλληλα, οι φορείς του νομού αντιμετωπίζουν το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυσικής κληρονομιάς και των υπηρεσιών αναψυχής, ως μια ενιαία ποιοτική σύγχρονη εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαλκιδική, σήμερα, προσφέρει όλα τα είδη τουρισμού, Χειμώνα – Καλοκαίρι, ενώ η προσπάθεια των ανθρώπων της τουριστικής της βιομηχανίας έγκειται στο να φέρουν στο φως τα μυστικά της, να συνθέσουν τις αξίες, τα απτά και μη απτά στοιχεία της, ώστε να την κάνουν μια ισχυρή μάρκα που θα απογειώσει τη φήμη του προορισμού των ανθρώπων της, θα την κάνει σεβαστή και θα την τοποθετήσει ανάμεσα στους πρώτους ελκυστικούς προορισμούς.

Σκοπός των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας της Χαλκιδικής, όπως προκύπτει από τις ενέργειες, τις προσπάθειες αλλά και την επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε είναι να καταστεί η Χαλκιδική κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, ολόκληρο το χρόνο, παρέχοντας ανανεωμένο τουριστικό προϊόν, απαλλαγμένο από τα μειονεκτήματα του παρελθόντος με ενιαίες, ομοιόμορφες προδιαγραφές ποιότητας που θα αναδεικνύει την ολοκληρωμένη εμπειρία και κληρονομιά της Χαλκιδικής.

Και πράγματι, η Χαλκιδική γίνεται ακόμη πιο αναγνωρίσιμη και κερδίζει συνεχώς διακρίσεις. Τρανταχτό παράδειγμα το περυσινό Τουριστικό Πανόραμα, που βράβευσε τη Χαλκιδική ως τον αξιολογότερο τουριστικό προορισμό, όπως και την Ε.Ξ.Χ, ως την πιο δραστήρια ένωση πανελληνίως. Αλλά και στη φετινή Philoxenia η Χαλκιδική απέσπασε δύο σπουδαίες διακρίσεις, ως «Αγαπημένος Παραθαλάσσιος Προορισμός στην Ελλάδα» και «Καλύτερος τόπος προορισμού οικογενειακών διακοπών». Παράλληλα, βραβεύθηκε με το ασημένιο βραβείο του Philoxenia CLUB.

Ακόμη και σε ό,τι αφορά στην Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, οι παρεμβατικού και διεκδικητικού χαρακτήρα ενέργειές της εμπλουτίζονται από σειρά δραστηριοτήτων, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου:


  • δημιουργία προϋποθέσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού

  • περιβαλλοντική πολιτική

  • συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα

  • συμμετοχή στις επιτροπές τουρισμού, ανάπτυξης και εκπαίδευσης

  • εκπαίδευση μελών

  • συνεργασία με φορείς

  • διοργάνωση ειδικών συνεδρίων

  • προβολή της Χαλκιδικής σε όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές εκθέσεις

  • προβολή σε εθνικά και ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν επιβράβευση των φορέων του Νομού που έχουν επιδοθεί σε μία συνεπή προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού, και η οποία καρποφορεί. Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, από τα πιο δραστήρια σωματεία του είδους, συνεχίζει τις προωθητικές ενέργειες για την καθιέρωση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, πάντα με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ε.Ξ.Χ. διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στην αισθητική αποκατάσταση του τοπίου στην Κασσάνδρα, μετά τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η πρόοδος που έχει γίνει στα θέματα υποδομής του νομού, στα οποία όμως υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, ενώ σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί και στις χορηγήσεις visa στα προξενεία μας. Δυστυχώς εξακολουθούν και υφίστανται προβλήματα στην Ουκρανία και τη FYROM. Όπως προβλήματα υπάρχουν και στις αποζημιώσεις των ξενοδόχων από την περυσινή καταστροφική φωτιά στην Κασσάνδρα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024