Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το Χωροταξικό οδηγούν σε τσιμεντοποίηση των πάντων
Οικολόγοι Πράσινοι

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το Χωροταξικό οδηγούν σε τσιμεντοποίηση των πάντων

Τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τονίζοντας την απουσία συγκροτημένης πολιτικής για να συμμετάσχει η χώρα μας στην προστασία του παγκοσμίου κλίματος, παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας…

Τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τονίζοντας την απουσία συγκροτημένης πολιτικής για να συμμετάσχει η χώρα μας στην προστασία του παγκοσμίου κλίματος, παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη<...>ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων.

“Όσο και να ανακαλύπτει όψιμα η κυβέρνηση τα θέματα του περιβάλλοντος και της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές και να προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα κάτω από ωραία λόγια, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη” ανέφεραν, εξηγώντας πως “σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη έκθεση της Ε.Ε., η Ελλάδα αύξησε και το 2005 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατά 1,2%), έχοντας ήδη φτάσει σε εκπομπές που ξεπερνούν κατά 25,5% τις εκπομπές της σε σχέση με το έτος αναφοράς, όταν στην Ε.Ε. επιτεύχθηκε (ανεπαρκής αλλά πάντως μείωση) κατά 0,8% την ίδια περίοδο (2005). Η ενεργειακά σπάταλη και “βρώμικη” Ελλάδα, για κάθε εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ, εκπέμπει 1145 τόνους «Αέρια του Θερμοκηπίου», όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ-15 είναι 536 τόνοι… Είναι φανερό ότι ως συνέπεια της απουσίας ενός ισχυρού Πράσινου κόμματος, τα σημαντικά θέματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας δεν είναι αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής σήμερα παρά την πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης, αλλά και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών”.

Πολλές πρόσφατες εκθέσεις, ειδικότερα η 2η Έκθεση των επιστημόνων του IPCC που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου 2007 παρουσιάζει ένα ζοφερό μέλλον με ελλείψεις νερού, καταστροφές σοδειών, εξάπλωση ασθενειών, εκατομμύρια “κλιματικούς πρόσφυγες”, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και εξαφανίσεις ειδών, ενώ τονίζει πως οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο. Αν δεν πάρουμε σοβαρά μέτρα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, μπορεί να βιώσουμε, πέρα από την περιβαλλοντική κατάρρευση και την αλλαγή της ζωής όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, και ένα οικονομικό κραχ όπως αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η δική μας κλιματική ζώνη, στην οποία οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές και οικονομικές επεσήμαναν.

Ήδη στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ερημοποίησης σε όλη τη χώρα, ενώ στις επόμενες δεκαετίες θα βιώσουμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα που μπορεί να φτάσει τους 4 και 5 βαθμούς Κελσίου. Η μείωση των βροχοπτώσεων κυμαίνεται σήμερα σε μέσα επίπεδα της τάξης του 10-30%, ενώ τη φετινή χρονιά βιώσαμε μείωση μέχρι και 60% σε κάποιες περιοχές. Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με περισσότερα και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον αυξανόμενο οικονομικό κόστος (πρόσφατες είναι και οι καταστροφές στη γεωργική παραγωγή) αλλά και μεγάλη πίεση στην υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες καθώς και το Σχέδιο Χωροταξίας που οδηγεί σε τσιμεντοποίηση των πάντων δεν θα σώσουν τις (παράνομες ή νόμιμες) κατασκευές που κτίστηκαν ή θα κτιστούν κοντά στο κύμα, αφού ήδη παρατηρείται επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται να καλύψει μεγάλο ποσοστό της παράκτιας ζώνης και θα απειλήσει τις υποδομές (αποχετεύσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, κατοικίες, βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες κα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη το 2000, πάνω από 150.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονταν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρώπη 25.000 – 35.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών το 2003. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το 1/5 των ασθενειών στις φτωχές χώρες οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους (ρύπανση, κλιματική αλλαγή). Ως αποτέλεσμα της μείωσης του στρώματος του όζοντος παρατηρείται σημαντική αύξηση καρκίνων του δέρματος και καταρράκτη.

“Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του κλίματος είναι η μόνη ρεαλιστική κατεύθυνση για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση και βιωσιμότητα της χώρας αλλά και για την μείωση των επιπτώσεων από την ραγδαία αλλαγή του κλίματος. Η όποια καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης και την αλλαγή πολιτικών έχει πλέον σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά και -πιθανώς- επιπτώσεις στην υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών” προειδοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό του ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και των αναγκών που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

  • Επίτευξη των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με δράση στην ίδια τη χώρα μας, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, χωρίς κρατικές αγορές δικαιωμάτων εκπομπών από άλλες χώρες. Επιχειρήσεις, δημόσιο, αυτοδιοίκηση και πολίτες πρέπει να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης και στόχων που τους αναλογούν.
  • `Αμεση αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ήπιο και αποκεντρωμένο τρόπο, μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών και δημοτικών επιχειρήσεων για την προώθηση των ΑΠΕ. Η ανακοίνωση από τα ΜΜΕ σχεδίων για μεγάλα σχέδια χωρίς ενημέρωση, σωστή πληροφόρηση και προηγούμενο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί σήμερα μεγάλες αντιδράσεις και εμπόδια στην προώθηση των ΑΠΕ.
  • Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Οικονομικά και τεχνικά κίνητρα και συγκεκριμένοι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς (κατοικία, βιομηχανία, μεταφορές), κατάργηση των σημερινών έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
  • `Αμεση αλλαγή των πολεοδομικών κανονισμών ώστε παλιά και νέα κτίρια να ανταποκρίνονται σταδιακά σε συγκεκριμένες ενεργειακές προδιαγραφές, να είναι αποδοτικά στην χρήση της ενέργειας (περιορίζοντας τη σπατάλη) και να εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτάρκεια των κτιρίων. Σταδιακά από το 2010 όλα τα νεόδμητα κτήρια να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν (μέσα από την αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την αναβαθμισμένη θερμική συμπεριφορά των κτιρίων, την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση – δροσισμό, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής και/ή συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας). Το κράτος δίνει το παράδειγμα μετατρέποντας όλα τα υφιστάμενα δημόσια κτίρια στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας.
  • Ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών, γεωργικών και αστικών αποβλήτων (π.χ. κτηνοτροφικές φάρμες, εκχυμωτήρια, εκκοκιστήρια, ελαιοτριβεία, υφιστάμενοι χώροι υγειονομικής ταφής).
  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα αποκλειστικά για χρηματοδότηση επενδύσεων στον σιδηρόδρομο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία άδεια για νέες λιγνιτικές και ανθρακικές μονάδες. Επανεξέταση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδούπολης.
  • Σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για τα αποτελέσματα των πολιτικών για το κλίμα, που θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο για δημόσια διαβούλευση τόσο με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όσο και στο κοινοβούλιο.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024