Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕυρεία σύσκεψη στη Σαντορίνη για την προστασία του περιβάλλοντος
Παρουσία Γενικού Γραμματέα ΥΕΝ

Ευρεία σύσκεψη στη Σαντορίνη για την προστασία του περιβάλλοντος

Κατ’ εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος, συνοδευόμενος από τον Υποναύαρχο κ. Γαλάνη, προήδρευσε τη Δευτέρα, ευρείας σύσκεψης στη Σαντορίνη, παρουσία του Έπαρχου Θήρας, των Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος…

Κατ’ εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος, συνοδευόμενος από τον Υποναύαρχο κ. Γαλάνη, προήδρευσε τη Δευτέρα, ευρείας σύσκεψης<...>στη Σαντορίνη, παρουσία του Έπαρχου Θήρας, των Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

Στη συνάντηση που έγινε σε άριστο κλίμα ο κ. Τζωάννος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους εκπροσώπους των φορέων της Σαντορίνης ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια και την πλήρη αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος και την απόδοσή του στους κατοίκους του νησιού στην πριν από το ναυάγιο κατάσταση.

Ειδικότερα, ο κ. Τζωάννος αναφέρθηκε:


  • στα αυστηρά μέτρα που ήδη έχουν επιβληθεί στην πλοιοκτήτρια εταιρεία που είναι τα υψηλότερα που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ύψους 1,7 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

  • διαβεβαίωσε τους φορείς της Σαντορίνης ότι το ΥΕΝ θα συνεχίσει να επιβάλλει καθημερινά πρόστιμα 9 έως 17 χιλ. ευρώ ημερησίως έως ότου αποκατασταθεί πλήρως το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού.

  • δήλωσε επίσης ότι το ΥΕΝ δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιοδήποτε σχέδιο δε θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κατοίκων της Σαντορίνης τόσο για την πλήρη απάντληση των πετρελαίων και των λιπαντικών όσο και για θέματα που σχετίζονται με την ανέλκυση του Κ/Ζ «Sea Diamond».

  • ενημέρωσε τους φορείς της Σαντορίνης για την πρόθεση του ΥΕΝ να αναθέσει μέσω του Γαλάζιου Ταμείου πρόσθετη μελέτη σε εξειδικευμένο διεθνή οίκο για θέματα που αφορούν στην αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην απάντληση του πετρελαίου και στην ανέλκυση του πλοίου από τις συνέπειες του ναυαγίου.

  • διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα υποχρεώσουν τους υπαιτίους να ανελκύσουν το ναυάγιο του «Sea Diamond».

  • ζήτησε τέλος από τους φορείς της Σαντορίνης να επισπεύσουν τις διαδικασίες ούτως ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι προσφυγές για τις Αστικές Ευθύνες των υπευθύνων και των ασφαλιστικών τους εταιρειών για τις συνέπειες του ναυαγίου.


Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος, παρέστη ως εκπρόσωπος του ΥΕΝ, στα εγκαίνια του νέου σύγχρονου σκάφους της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, που πραγματοποιήθηκε στον όρμο των Φηρών. Ο κ. Τζωάννος εξήρε την κοινωνική προσφορά των λεμβούχων της Θήρας και συγκεκριμένα την ετοιμότητα και τη συνδρομή τους στη διάσωση των επιβατών του Κ/Ζ «Sea Diamond».

Το νέο σκάφος που εγκαινιάστηκε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νησιών της επαρχίας Θήρας (Ίου – Σικίνου – Φολεγάνδρου – Ανάφης – Θηρασιάς), για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, όπως μεταξύ των άλλων μεταφορές ασθενών, αφού είναι εφοδιασμένο με όλα τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

Κατά το ταξίδι της επιστροφής στον Πειραιά με το Ε/Γ-Ο/Γ HIGH SPEED 5, ο κ. Τζωάννος επέβλεψε εν πλω, άσκηση πυρκαγιάς με τη συνεργασία πληρώματος και επιβατών, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων που διενεργούνται για την ασφάλεια πλοίων και επιβαινόντων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024