Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

UNESCO: Στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας

Βίκυ Καραντζαβέλου - 02 Ιούλιος 2007, 00:00

Στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενεγράφη η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα 2 φρούριά της (παλαιό και νέο), σύμφωνα με το κριτήριο IV, ως ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύμβολο, που εκπροσωπεί<...>

μια σημαντική ιστορική περίοδο. Η εγγραφή υιοθετήθηκε ομόφωνα μετά από σχετική θετική εισήγηση του διεθνούς μη-κυβερνητικού Οργανισμού ICOMOS (Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μνημεία και τους Χώρους).

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας γίνεται το 17ο ελληνικό μνημείο στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύμβολο, η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας εκπροσωπεί μία σημαντική ιστορική περίοδο. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα καλύπτουν μία ευρύτητα περιόδων από την Ενετοκρατία έως και το 19ο αιώνα, με σημαντικότερες φάσεις αυτές του 16ου και 17ου αιώνα. Σύμφωνα με αρχειακό υλικό στην ίδια θέση βρισκόταν βυζαντινός οικισμός του 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

Με αφορμή την εγγραφή της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή οι Έλληνες υποδεχόμαστε την εγγραφή της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η επιτυχής εγγραφή οφείλεται στην κινητοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών κατά το τελευταίο έτος, με την υποβολή πλήρους και τεκμηριωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο για πρώτη φορά συντάσσεται για τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σύμφωνα με τους όρους της UNESCO.

Με την εγγραφή αυτή διευρύνεται ακόμη περισσότερο το χρονικό φάσμα και περιλαμβάνει πλέον μνημεία όχι μόνο από τους προϊστορικούς χρόνους αλλά και από τη νεώτερη πολιτιστική μας κληρονομιά. Συγχρόνως, μεγαλώνει η ευθύνη όλων μας για την καλύτερη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μεγάλα προγράμματα αναστήλωσης».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top