Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Λαμπρινίδης: Η νέα Συμφωνία PNR δεσμεύει μόνο την Ε.Ε. κι όχι τις Η.Π.Α.

Βίκυ Καραντζαβέλου - 12 Ιούλιος 2007, 00:00

“Η νέα Συμφωνία για τη μεταφορά ευαίσθητων δεδομένων ευρωπαίων επιβατών (PNR) μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. δεν αποτελεί μία διεθνή δεσμευτική Συμφωνία, αλλά ένα διεθνές ευχολόγιο, που δεν δεσμεύει σε τίποτα τις Η.Π.Α., αλλά<...>

δεσμεύει στα πάντα μόνο την Ε.Ε.”. Το παραπάνω τόνισε o ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κείμενο της νέας συμφωνίας PNR που πρόκειται να υπογραφεί από τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις με τις Η.Π.Α.

Στην ομιλία του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε μία σειρά από σημαντικά νομικά κενά στη Συμφωνία και κατήγγειλε μία καταλυτική παρατυπία στη βάση της ίδιας της Συμφωνίας: “Η Συμφωνία PNR και η επισυναπτόμενη σε αυτήν επιστολή μη δεσμευτικών `διαβεβαιώσεων` των Η.Π.Α. για την προστασία των δεδομένων μας εξουσιοδοτούν την Αμερική να μεταβιβάζει σε όποια τρίτη χώρα επιθυμεί τα στοιχεία που της δίνει η Ε.Ε., χωρίς καν την υποχρέωση να μας ενημερώνουν. Στην πράξη, δηλαδή, η Ε.Ε. υπογράφει Συμφωνία PNR όχι μόνο με τις Η.Π.Α., όπως είχε τη στενή εξουσιοδότηση να κάνει, αλλά και με όποιες άλλες χώρες της γης αποφασίσουν οι Η.Π.Α., στις οποίες χώρες, όμως, η Ε.Ε. απαγορεύεται η ίδια να στέλνει αυτά τα στοιχεία εφόσον δεν έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία μαζί τους! Αυτή η οικιοθελής παραχώρηση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσεων για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στη διακριτική ευχέρεια μίας τρίτης χώρας είναι πρωτοφανής”, δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φράνκο Φραττίνι, που παρίστατο στη συζήτηση, απαντώντας στον κ. Λαμπρινίδη, παραδέχτηκε ότι η ανεξέλεγκτη μεταβίβαση των δεδομένων Ευρωπαίων Πολιτών από τις Η.Π.Α. προς τρίτες χώρες καθίσταται δυνατή βάσει της νέας Συμφωνίας, δηλώνοντας απλώς ότι η Ε.Ε. θα προσπαθεί να ελέγχει (αδιευκρίνιστο πώς) αν οι Η.Π.Α. ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες για να κρίνουν οι ίδιες (κι όχι η Ε.Ε.) αν τρίτες χώρες προσφέρουν επαρκές επίπεδο προστασίας για τα δεδομένα μας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top