Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΔιευκρινήσεις για την επέκταση του αεροδρομίου Μυτιλήνης ζητάει η Ξηροτύρη
Βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης ΣΥΝ

Διευκρινήσεις για την επέκταση του αεροδρομίου Μυτιλήνης ζητάει η Ξηροτύρη

Έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με αριθμ. πρωτ. Δ7/α/33557/3910, στο οποίο η αρμόδια υπηρεσία απαντάει σε ερώτηση της τοπικής εφημερίδας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ» για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, επικαλέστηκε η βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με αριθμ. πρωτ. Δ7/α/33557/3910, στο οποίο η αρμόδια υπηρεσία απαντάει σε ερώτηση της τοπικής εφημερίδας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ» για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, επικαλέστηκε<...>η βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, προκειμένου να ζητήσει επιπλέον διευκρινήσεις για το θέμα από τον κ. Μιχάλη Λιάπη.

Όπως ανέφερε το έγγραφο: “Η Υπηρεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου έχει καταρτίσει πρόγραμμα ανάπτυξης για το αεροδρόμιο. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πολλά και ποικίλα επί μέρους έργα, όπως δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών σε νέα θέση, νέο δάπεδο στάθμευσης, τρεις νέους συνδετήριους τροχοδρόμους, οδό προσπέλασης, καθώς και τα απαραίτητα υδραυλικά έργα που απαιτούνται για την αποχέτευση και αποστράγγιση των ομβρίων της περιοχής των έργων. Η σχετική μελέτη προβλέπεται να περατωθεί το Α΄εξάμηνο του 2007.

Επίσης θα περιλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις Αεροδρομίου, Πύργο Ελέγχου αεροσκαφών, περιβάλλοντα χώρο, βοηθητικές εγκαταστάσεις σε νέα θέση, και την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (πύργος ελέγχου, αμαξοστάσιο, υπόστεγο οχημάτων και τα αντίστοιχα έργα υποδομής. Η μελέτη του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2008“.

Ο χρόνος όμως κατασκευής των έργων, όπως επεσήμανε στην ερώτηση της η κα Ξηροτύρη, θα εξαρτηθεί κυρίως από τον χρόνο απαλλοτρίωσης, μια διαδικασία δηλαδή που με τη σειρά της εξαρτάται και από άλλους φορείς πέραν της ΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι το έργο αυτό «να περιμένει» (άρα εκτός Δ. Κ.Π.Σ.). Είναι γνωστό όμως ότι, οι ιδιοκτησίες σε βάθος 300 μ. περίπου από το όριο του αεροδρομίου έχουν ήδη δεσμευτεί (προ 5 ετίας αναρτήθηκαν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου οι σχετικοί χάρτες απαλλοτρίωσης) χωρίς φυσικά να καταβληθούν οι απαλλοτριώσεις.

Συνεπώς, ρώτησε τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών:


  1. Σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη αεροδιαδρόμων και η μελέτη των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου;

  2. Υπάρχει πρόθεση για ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ;

  3. Τι θα γίνει με τις δεσμευμένες γειτονικές υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, οι οποίες ούτε απαλλοτριώνονται ούτε αποδεσμεύονται, με τους ιδιοκτήτες σε ιδιότυπη ομηρεία επί 5ετία και άγνωστο για πόσο ακόμη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024