Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΖαχαράτος: Χωρίς σωστή πληροφόρηση δεν υπάρχει τουριστική πολιτική

Ζαχαράτος: Χωρίς σωστή πληροφόρηση δεν υπάρχει τουριστική πολιτική

“Χωρίς σωστή πληροφόρηση δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά τουριστική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα πληροφόρησης σχετικά με την τουριστική κατανάλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του τρόπου ενσωμάτωσης […]

"Χωρίς σωστή πληροφόρηση δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά τουριστική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει<...> πρόβλημα πληροφόρησης σχετικά με την τουριστική κατανάλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του τρόπου ενσωμάτωσης της πληροφόρησης του τουρισμού στα εθνικά μας μεγέθη. Η τουριστική κατανάλωση είναι εργαλείο απαραίτητο για την χάραξη τουριστικής πολιτικής". Αυτά ανέφερε στην ομιλία του για τον 'δορυφόρο λογαριασμό τουρισμού και την περίπτωση του νησιωτικού χώρου' ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Τουρισμός σε νησιωτικές περιοχές και ειδικούς προορισμούς" που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Χίο<.>, και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Δρας Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράτο, "το ετήσιο τουριστικό συνάλλαγμα δεν αντιστοιχεί με το πραγματικό. Το τουριστικό προϊόν παραμένει έννοια κενή παραγωγικού περιεχομένου. Οι μετρήσεις τείνουν να καταστούν ανεπίκαιρες. Το πρόβλημα στα νησιά είναι μεγαλύτερο αφού ακόμη και σήμερα η συλλογή στατιστικών στοιχείων είναι προβληματική. Εδώ και χρόνια υφίσταται στέρηση μέτρησης τουριστικού συναλλάγματος με αποτέλεσμα αυτό να λείπει από όλες τις έρευνες".

Για πρώτη φορά στην χώρα μας διοργανώνεται ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό συνέδριο τουρισμού αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Δρας Πάρις Τσάρτας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, και συμπληρώνει ότι "Το συνέδριο αποτελεί τη βάση και την αρχή ενός συστηματικού διαλόγου μεταξύ όλων των αντιπροσώπων των επιστημονικών φορέων του τουρισμού της χώρας μας και όχι μόνο. Ο διάλογος είναι αναγκαίος και λείπει".

Στόχοι του συνεδρίου είναι: η ανάδειξη της ανάγκης για μια οργανωμένη τουριστική πολιτική,
η ανάλυση του τουρισμού με βάση την αειφορία και μεγάλες δυνατότητες που έχει για επιχειρηματικά κέρδη,
η ανάγκη για εφαρμογή ενός συγκροτημένου marketing ειδικά στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, και
η χρήση της νέας τεχνολογίας ιδιαίτερα στα νησιά και τους απομονωμένους προορισμούς.
Όπως ανέφερε ο Δρας Τσάρτας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συνεχίσει να οργανώνει ανάλογα επιστημονικά συνέδρια τουρισμού κάθε 1-2 χρόνια, εναλλάξ σε κάποια από τα νησιά του Αιγαίου που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο.

Εν τω μεταξύ, γραπτό χαιρετισμό έστειλε στο συνέδριο, που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, ο υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "έχει αποδειχθεί σήμερα περισσότερο νομίζω από κάθε άλλη φορά, ότι η τουριστική πολιτική ενός εθνικού τουριστικού προορισμού θα πρέπει να εξειδικεύεται σε τουριστική πολιτική για τις νησιωτικές περιοχές εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των νησιών. Σήμερα παρατηρούμε ότι αν και υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που αφορούν τις νησιωτικές περιοχές, όπως επικοινωνία, συγκοινωνία – σύνδεση, δημόσια διοίκηση, υγεία κτλ. Απουσιάζουν εκείνες οι πολιτικές που θα ενίσχυαν και θα θωράκιζαν τα νησιά μας που έχουν σχέση με τον τουρισμό".

Γραπτό χαιρετισμό, επίσης, έστειλε και η κ. Μαρία Σκεμπέρη, γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναφέροντας ότι "επιλογή και στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελεί η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στα νησιά και των τριών νομών. Ανάπτυξη που θα έχει ως έρεισμα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής μας."

Μεταξύ των επισήμων που παρευρέθηκαν στο συνέδριο ήταν ο νομάρχης Χίου κ. Καλουτάς Γιώργος, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Χίου, ο αντιδήμαρχος Χίου κ. Αβραμίδης Κοσμάς, ο πρόεδρος του 'Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου' του Δήμου Χίου κ. Μάντικας Δημήτρης, ο διευθυντής της Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, ΕΤΑΧ, κ. Μπουμπάρης Παντελής, ο δήμαρχος Αγίου Μηνά κ. Σκουλούδης Διαμαντής, και ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παπαδόπουλος Χρυσολέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών και των αλλά και των συνέδρων παρευρίσκονται εκπρόσωποι από όλες τις επιστημονικές βαθμίδες του τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024