Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΠαγκρήτια συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ακτές
Δίκτυο ΟικοΚρήτη

Παγκρήτια συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ακτές

Ευρεία Συνάντηση του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη” με θέμα τις ακτές της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Χανιά. Οι ακτές της Κρήτης, σημαντική περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, αλλά και τόπος αναψυχής για χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και επισκέπτες, δέχονται ισχυρές πιέσεις…

Ευρεία Συνάντηση του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη” με θέμα τις ακτές της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Χανιά. Οι ακτές της Κρήτης, σημαντική περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, αλλά<…>και τόπος αναψυχής για χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και επισκέπτες, δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό και από σχέδια για μεγάλες επενδύσεις (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσαράς, τουριστικά χωριά και γήπεδα γκολφ στο Βάι, συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο στους Αγίους Αποστόλους των Χανίων, γήπεδο γκολφ στα Μάταλα κ.ο.κ), γεγονός που γεννά αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στη συνάντηση των Χανίων έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού και εθνικές οικολογικές οργανώσεις που οργανώνουν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη φύση και τις ακτές στην Κρήτη, όπως ο Αρχέλων και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Αναφορά έγινε επίσης και στο διεθνές Πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών και το ρόλο που προσπαθεί να παίξει στην προστασία των ακτών, με εθνικό συντονιστή του την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της Συνάντησης ήταν το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο διαφωνούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς. Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι για παράδοση των ακτών της χώρας σε ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ήδη γίνονται ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και του αδιέξοδου μοντέλου του μαζικού τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024