Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού με το Ν/Σ για τις εργασιακές σχέσεις

ΠΟΞ: Θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού με το Ν/Σ για τις εργασιακές σχέσεις

Έντονα προβληματισμένη είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με το νέο Ν/Σ του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις Εργασιακές Σχέσεις. Με επιστολή της η ΠΟΞ προς τον υπουργό Εργασίας […]

Έντονα προβληματισμένη είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ<.>) με το νέο Ν/Σ του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις Εργασιακές Σχέσεις<...>.

Με επιστολή της η ΠΟΞ προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κου Τάσο Γιαννίτση επισημαίνει ότι τα προτεινόμενα μέτρα (ελαστικό ωράριο, μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2%, κ.λπ.), επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, δημιουργούν νέες δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας ενώ θα αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσον αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις επισημαίνει τα εξής:

Βασικό μειονέκτημα του νέου Νομοσχεδίου είναι ότι αντιμετωπίζει τις ρυθμίσεις που αφορούν στην ευελιξία του τρόπου οργάνωσης της Εργασίας, κατά ομοιόμορφο τρόπο, για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου κλάδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η ευελιξία, απαιτεί να μην εξομοιώνονται οι κανονιστικές ρυθμίσεις εργασιακών σχέσεων σε επιχειρήσεις με διαφορετικές ανάγκες οργάνωσης, όπως είναι οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, οι παραδοσιακές βιομηχανίες και οι εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις.

Η προτεινόμενη ευελιξία του χρόνου εργασίας, δεν επιφέρει καμία ουσιαστική μεταβολή στην υφιστάμενη ρύθμιση του Ν. 2639/1998, αφού προβλεπόταν η διευθέτηση με την σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου ή του Συμβουλίου των εργαζόμενων.

Αντίθετα, για να εφαρμοστεί στα πλαίσια του προτεινόμενου Νόμου, θα πρέπει να μειωθεί ο συνολικός χρόνος απασχόλησης κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως.

Η διαδικασία προσφυγής του μεμονωμένου επιχειρηματία στον ΟΜΕΔ, με αντίδικο την συνδικαλιστική οργάνωση του εργαζομένου, είναι καταφανώς άδικη για τις επιχειρήσεις.

Η κατάργηση των πέντε ωρών υπερεργασίας και η υπέρμετρη αύξηση του κόστους των υπερωριών σε όσες επιχειρήσεις δεν θα επιλέξουν την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης, επιβαρύνει το κόστος εργασίας, χωρίς να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας. Έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποια επιχείρηση να αντικαταστήσει το εξειδικευμένο της προσωπικό με κάποιους ανειδίκευτους νέους υπαλλήλους, προκειμένου ν’ αποφύγει το υψηλό κόστος της υπερωρίας.

Οι εν λόγω αλλαγές επισημαίνει η Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα πλήξουν σημαντικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εποχικά απασχολουμένων στον κλάδο και θα δυσχεράνει την θέση των τουριστικών επιχειρήσεων στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Παράλληλα, θα πληγούν οι εθνικά ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου στην διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, στην αγορά εργασίας καταγράφονται συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της πλήρους απασχόλησης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024