Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΖαχαράτος: Πρέπει να φτιάχνουμε τουριστική υποδομή που θα είναι χρήσιμη και μετά από πολλά χρόνια

Ζαχαράτος: Πρέπει να φτιάχνουμε τουριστική υποδομή που θα είναι χρήσιμη και μετά από πολλά χρόνια

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο ‘Τουρισμός σε νησιωτικές περιοχές και ειδικούς προορισμούς’ που πραγματοποιήθηκε στη Χίο από τις 14-16 Δεκεμβρίου 2000, ο πρόεδρος της επιστημονικής […]

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο ‘Τουρισμός σε νησιωτικές περιοχές και ειδικούς προορισμούς’ που πραγματοποιήθηκε στη Χίο<.><...> από τις 14-16 Δεκεμβρίου 2000, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Δρας Γεράσιμος Ζαχαράτος τόνισε ότι δεν πρέπει να φτιάχνουμε κάτι που θα είναι χρήσιμο για 10 χρόνια και μετά θα μας είναι άχρηστο, όπως για παράδειγμα οι δρόμοι μας. Επίσης, ανέφερε ότι τα νέα τεχνικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν είναι πανάκεια, είναι απλώς εργαλεία. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της ζώσης επαφής όσο το δυνατό περισσοτέρων επιστημόνων πράγμα που επιτεύχθηκε.

Ο Δρας Πάρις Τσάρτας, αναπληρωτής καθηγητής τουριστικής ανάπτυξης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ανέφερε ότι το συνέδριο κινήθηκε σε 7 θεματικούς άξονες, οι οποίοι αναφέρονται συνοπτικά:

Η αναγκαιότητα σχεδιασμού και διαχείρισης του τουρισμού ως συνολικού φαινομένου επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά. Εάν η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να πληροί τους όρους αειφορίας και βιωσιμότητα ισχύει για ντόπιους και τουρίστες δεν θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στους όρους αγοράς, αλλά θα πρέπει κατά περίπτωση να υφίσταται συγκεκριμένοι βαθμοί σχεδιασμού και παρέμβασης.
Αναγκαιότητα αναζήτησης εφικτών μοντέλων σχεδιασμού και διαχείρισης που από τη μια μεριά θα διασφαλίζουν κανόνες αειφορίας του τουριστικού φαινομένου και θα αποτρέπουν διαδικασίες απαξίωσης και σύντομου κύκλου ζωής των τουριστικών προορισμών και ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών.
Αναγκαιότητα διαμόρφωσης μοντέλων διοίκησης τόσο σε επίπεδο μικρο και μακρο τουριστικού χώρου όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικού μεγέθους για τη διασφάλιση των όρων αειφορίας.
Αναγκαιότητα αναζήτησης και αναμόρφωσης θεσμικών πλαισίων για την προστασία του τουριστικού χώρου και ιδιαίτερα του ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, ως συνολικό κοινωνικό χώρο με αρμονική συμβίωση του μόνιμου και του εποχιακού τουριστικού πληθυσμού.
Η ύπαρξη των νέων τεχνολογιών επιλύει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και διαχείρισης του τουριστικού νησιωτικού χώρου. Η χρήση τους όμως θα πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την κοινή διευκόλυνση της διαβίωσης γηγενούς πληθυσμού και τουριστικού πλήθους.
Τα ζητήματα των μεταφορών στον νησιωτικό χώρο είναι από τα σημαντικότερα, για αυτό θα πρέπει να συνιστούν την εκ των ουκ άνευ συνθήκη για την εύρυθμη διαβίωση και διακίνηση τουριστών και ντόπιων. Στο σχεδιασμό τους θα πρέπει αν προβλέπονται μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τη διαρκή αυξανόμενη τουριστική μετακίνηση και τα προβλήματα που αναδύονται ως προβλήματα σχεδιασμού, διαχείρισης, διοίκησης, θεσμών τρόπων marketing, και παρακολούθησης της τουριστικής αγοράς επιβάλουν συνεχώς την ανάγκη για νέα εργαλεία προσέγγισης των προβλημάτων αυτών. Το γεγονός αυτό και μόνο θέτει επιτακτικά το ζήτημα της διαρκούς αλληλοενημέρωσης του επιστημονικού χώρου που ασχολείται με τον τουρισμό πράγμα που θα διασφαλιστεί με την συγκρότηση και τη βελτίωση δικτύων επαφής και πληροφόρησης μεταξύ μας.
Στα συμπεράσματα τονίστηκε ότι πάνω από όλα όμως θα ισχύει η ενίσχυση της ζώσης επαφής με τη διενέργεια συχνότερων επιστημονικών συναντήσεων και ανταλλαγών.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024