Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕναλλακτικές μορφές ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του ΔΑΑ
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του ΔΑΑ

Την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης. Όπως ανέφερε: «Οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής και οφείλουμε όλοι μας να συνεισφέρουμε άμεσα, με όποιον τρόπο μπορούμε…

Την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης. Όπως ανέφερε: «Οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου<...>είναι πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής και οφείλουμε όλοι μας να συνεισφέρουμε άμεσα, με όποιον τρόπο μπορούμε στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουμε πάντα ως προτεραιότητα την εφαρμογή πολιτικών που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης του ΔΑΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 8MW, στη Νοτιοανατολική πλευρά του αεροδρομίου, σε άγονη περιοχή 60 χιλιάδων τ.μ. Η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια θα καλύπτει περίπου το 30% της ζήτησης ισχύος του αεροδρομίου. Πρόκειται για μια επένδυση του ιδίου του ΔΑΑ, περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία σήμερα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί και από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πάρκο να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σ` ένα χρόνο από σήμερα.

Έχει ήδη υπάρξει συνεργασία με την ΥΠΑ προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη λειτουργία του πάρκου στην κυκλοφορία των αεροσκαφών. Πρόκειται λοιπόν για ακόμη μια σημαντική παρέμβαση που υλοποιείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για τον περιορισμό εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εξάλλου με τη νομοθεσία που πέρασε η Κυβέρνηση υπάρχει πλέον ένα πολύ αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ενθαρρύνει τις αποκαλούμενες πράσινες επενδύσεις. Διότι είναι πλέον απόλυτα σαφές ότι χρειάζεται άμεση δράση τώρα αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα περισσότερο ευοίωνο αύριο για τον πλανήτη».

Η παραγωγή ενέργειας από το φωτοβολταϊκό πάρκο του ΔΑΑ θα συνεισφέρει άμεσα στην αποφυγή έκλυσης τουλάχιστον 10.000 τόνων CO2 ετησίως στην ατμόσφαιρα, για τουλάχιστον τα επόμενα 25 χρόνια. Για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του έργου, είναι χαρακτηριστικό ότι ένα δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Συνεπώς, οι 10.000 τόνοι CO2 αντιστοιχούν σε ενάμισι εκατομμύριο δέντρα.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επισκέφθηκε τον Πύργο Ελέγχου του ΔΑΑ, όπου ενημερώθηκε για την κίνηση του αεροδρομίου και συνολικά του FIR Αθηνών.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της αεροπορικής κίνησης, σε μια χρονιά που έχουμε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το πρώτο εξάμηνο του 2007 είχαμε συνολικά μια αύξηση 10,3% στην κίνηση των αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 4,7% ήταν η αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, 12% των πτήσεων εξωτερικού και 11,6% των υπερπτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις 30 Αυγούστου 2004 είχαμε φτάσει στην κορυφή των 2507 αφίξεων – αναχωρήσεων ημερησίως. Στις 6 Αυγούστου του 2006 φτάσαμε τις 2.557 και φέτος μέσα στον Ιούλιο, δύο φορές, ξεπεράσαμε το φράγμα των 2.600 πτήσεων. Στις 22 Ιουλίου έγιναν 2.606 και στις 29 Ιουλίου 2.708 πτήσεις. Θα πρέπει μάλιστα να συνυπολογίσουμε ότι μόλις μπήκαμε στον Αύγουστο όπου παραδοσιακά έχουμε τη μεγαλύτερη κίνηση αεροσκαφών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, 10%, ήταν και η αύξηση που παρουσίασε η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος», κατά την ίδια περίοδο, με τους επιβάτες του αεροδρομίου να ανέρχονται σε 9.3 εκατομμύρια. Ξεπεράσαμε δηλαδή την αντίστοιχη κίνηση του 2006 κατά 800.000 επιβάτες. Η αύξηση αυτή είναι διπλάσια της μέσης αύξησης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, και κατατάσσει το αεροδρόμιο των Αθηνών ανάμεσα στα πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια της Ευρώπης για το 2007.

Αντίστοιχα πολύ θετική, καλύτερη από ποτέ, είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Ενδεικτικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης είχαμε αύξηση 12,3%, στην Αλεξανδρούπολη 11,7%, στη Σαντορίνη 10,9, στη Χίο 10,6%, στη Θεσσαλονίκη 9,3%, στην Καβάλα 8,7%, στα Χανιά 8,2% και στη Μύκονο 4,5%.

Η στρατηγική και οι δράσεις μας για την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών φέρνει ξεκάθαρα αποτέλεσμα. Με νέες – διεθνείς αεροπορικές συμφωνίες και έργα ενός δις Ευρώ για την ανάπτυξη των αεροδρομίων όλης της χώρας δημιουργούμε νέα δεδομένα που ενισχύουν την εθνική οικονομία, βοηθούν τον τουρισμό και δίνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους έλληνες και ξένους ταξιδιώτες».

Ρόβλιας: Φωτοβολταϊκή η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης Καραμανλή στα θέματα των επιβατικών μεταφορών

“Φωτοβολταϊκή φιέστα” χαρακτήρισε την επίσκεψη Λιάπη για την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Ντίνος Ρόβλιας, κάνοντας λόγο για αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.

“Στον ίδιο ακριβώς χώρο” πρόσθεσε “ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα όσοι ταξιδεύουν τον τελευταίο καιρό με τις Ο.Α.: συνεχείς ακυρώσεις δρομολογίων, καθυστερήσεις πτήσεων, τυχαίο μάλλον πρόγραμμα και μισθώσεις αεροσκαφών αγνώστων εταιρειών, για τις προδιαγραφές ασφάλειας των οποίων δεν δεσμεύεται ο κ. Λιάπης, παρότι έχει ερωτηθεί πολλές φορές από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την απαράδεκτη απαξίωση του Ομίλου της Ολυμπιακής και αυτή την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία των επιβατών, η πολιτική ευθύνη των οποίων του ανήκει αποκλειστικά, λησμόνησε να επιθεωρήσει ο κ. Λιάπης κατά το σημερινό τηλεοπτικό του πέρασμα από το Αεροδρόμιο. Επέλεξε πάλι θέματα άσχετα προς την υποχρέωση εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, που είναι η κυρίως αποστολή του Υπουργείου του. Αδιαφόρησε ακόμη μια φορά για τα αδιέξοδα προβλήματα του τομέα των μεταφορών, για τα οποία ευθύνεται προσωπικά”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024