Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομαρχία Πειραιά: Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει το γραφείο ταξιδιωτικής ιατρικής
Ταξιδιωτική Ιατρική

Νομαρχία Πειραιά: Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει το γραφείο ταξιδιωτικής ιατρικής

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ταξιδιωτών ανά την υφήλιο, οι μαζικές μετακινήσεις και μεταναστεύσεις πληθυσμιακών ομάδων, η συρροή πολλών ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, αποτελούν πλέον παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο που αναπόφευκτα συνδέεται με τη δημιουργία σειράς προβλημάτων υγείας, τόσο σε ατομικό επίπεδο…

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ταξιδιωτών ανά την υφήλιο, οι μαζικές μετακινήσεις και μεταναστεύσεις πληθυσμιακών ομάδων, η συρροή πολλών ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, αποτελούν πλέον παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο που<...> αναπόφευκτα συνδέεται με τη δημιουργία σειράς προβλημάτων υγείας, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Η Νομαρχία Πειραιά συνεκτιμώντας αυτά τα δεδομένα και το γεγονός ότι ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, προχώρησε στην ένταξη στη δομή της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, τη λειτουργία γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής με στόχο την διαφύλαξη της υγείας των ταξιδιωτών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Το άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό του γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής της Νομαρχίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) λαμβάνει υπόψη το εβδομαδιαίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης ανά τον κόσμο, καθώς οι κίνδυνοι σχετικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας ποικίλουν από χώρα σε χώρα και μεταβάλλονται συνέχεια στη διάρκεια του χρόνου, και παρέχει υπηρεσίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Εμβολιασμοί ταξιδιωτών ανάλογα με την χώρα προορισμού, το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες ταξιδιού
  • Χορήγηση προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής (χημειοπροφύλαξη) έναντι της ελονοσίας
  • Υποδείξεις για γενικά προληπτικά μέτρα που αφορούν την κατανάλωση νερού και τροφίμων
  • Ενημέρωση για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως διαρροϊκών συνδρόμων
  • Οδηγίες για τα νοσήματα που μεταδίδονται αερογενώς (π.χ. SARS), με τσιμπήματα εντόμων (π.χ. κίτρινος πυρετός) και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Συμβουλές για την αναγκαιότητα σχολαστικής εφαρμογής μέτρων ατομικής υγιεινής και σεξουαλικής συμπεριφοράς
  • Οδηγίες για ταξιδιώτες με ιδιαίτερες ανάγκες, προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες
  • Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και απορίες που συνήθως έχουν όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί από το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά 3.000 πολίτες και έχουν διενεργηθεί 1500 εμβολιασμοί, σε άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, πολλά προβλήματα υγείας έχουν πάρει σήμερα παγκόσμιες διαστάσεις. Στην Νομαρχία Πειραιά βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας. Στο γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, παρά τις ελλείψεις μας σε προσωπικό, γίνεται πραγματικά μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία των ταξιδιωτών από νοσήματα που ευδοκιμούν στις περιοχές που πρόκειται να ταξιδέψουν. Με δεδομένο όμως ότι ο αριθμός των μετακινήσεων ανθρώπων και αγαθών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, επιβάλλεται η άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών μας με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό όπως επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, ιατροί δημόσιας υγείας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το μεγάλο και εξαιρετικό σπουδαίο έργο που επιτελούν οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί στην μεγαλύτερη θαλάσσια πύλη της χώρας μας».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024