Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Αντίδραση της Ελλάδας για την 'μαύρη λίστα' της FAA

Θοδωρής Κουμέλης - 22 Δεκέμβριος 2000, 00:00

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Federal Aviation Administration (FAA<.>) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, αφού εκτίμησε<...>

τους κανόνες που διέπουν την αεροπλοΐα στην Ελλάδα, έκρινε ότι δεν ακολουθούνται οι προδιαγραφές που έχει θέσει η Διεθνής Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, International Civil Aviation Organisation (ICAO).

Η FAA απαιτεί από τις χώρες που διαθέτουν αεροπορικές εταιρίες, που εκτελούν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει η ICAO. Οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα εκτελούνται έπειτα από λεπτομερή έλεγχο εκ μέρους της αμερικανικής Αρχής. Η ΟΑ δεν θα μπορέσει να διευρύνει τις δραστηριότητές της μέχρι να αλλάξει η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αμερικανικές Αρχές.

Πρέπει να διευκρινιστεί όμως ότι η κρίση των αρμοδίων της FAA βασίζεται στο πώς η κυβέρνηση μιας χώρας ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της αεροπλοΐας και όχι στις δραστηριότητες κάποιας αεροπορικής εταιρίας. Σαν αποτέλεσμα η κρίση των αρμοδίων δεν αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία αλλά το κατά πόσο τηρούνται οι διεθνείς κανόνες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η FAA δεν ανακοίνωσε ποιες ατέλειες διαπίστωσε στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει η ελληνική κυβέρνηση τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της αεροπλοΐας.

"Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει επιδείξει θέληση να διορθώσει τα θέματα που προέκυψαν από τον έλεγχο της FAA. Η FAA θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Αρχή που έχει την ευθύνη της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και θα επανεξετάζει περιοδικά την πρόοδο που συντελείται με βάση το σχέδιο δράσης της Ελλάδας, ώστε να διορθωθούν οι ατέλειες" επισημαίνει η FAA στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της όμως η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την δυσφορία της για την απόφαση της FAA και ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι απολύτως ασφαλές. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η απάντηση της χώρας μας στο τελεσίγραφο της FAA σύμφωνα με το οποίο εντός πέντε ημερών θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων, προτού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) υποβιβαστεί στη β' κατηγορία.

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και υπενθύμισε ότι το υπουργείο Μεταφορών προωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύσταση σώματος επιθεωρητών για την ασφάλεια των πτήσεων. Παράλληλα, στο εν λόγω νομοσχέδιο ορίζεται η συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ακόμα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο -όπως εξήγησε- έχει τεθεί σε εφαρμογή και κάνει αυστηρότερους τους κανόνες για την ασφάλεια των πτήσεων.

Άρα -συμπλήρωσε ο κ. Ρέππας- έχει βελτιωθεί κατά πολύ η πολιτική της κυβέρνησης σε θεσμικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο. "Θέλω να πιστεύω ότι δεν εμφιλοχωρούν σκοπιμότητες σε τέτοιου είδους αιτιάσεις οι οποίες κατά καιρούς διατυπώνονται" κατέληξε.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top