Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι “πράσινες” λύσεις αποτελούν το μέλλον του τουρισμού
Geoffrey Lipman

Οι “πράσινες” λύσεις αποτελούν το μέλλον του τουρισμού

Για τον σημαίνοντα ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που απειλούν τον πλανήτη, τις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την επιλογή “πράσινων” λύσεων μίλησε στο Travel Daily News International o βοηθός Γενικού Γραμματέα του UNWTO…

Για τον σημαίνοντα ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που απειλούν τον πλανήτη, τις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την επιλογή “πράσινων”<...>λύσεων μίλησε στο Travel Daily News International o βοηθός Γενικού Γραμματέα του UNWTO, Καθηγητής κ. Geoffrey Lipman.

“Οι “πράσινες” πολιτικές, τόνισε ο κ. Lipman “είναι όχι μόνο ζωτικές, αλλά το κυρίως ζητούμενο σήμερα, που το κλίμα αλλάζει και καθορίζει μια άλλη πραγματικότητα, τόσο στο χώρο της δήμόσιας, όσο και πολιτικής πραγματικότητας. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι πως οι “πράσινες” πολιτικές μπορούν να συνδυαστούν με την οικονομική ανάπτυξη, με επίκεντρο στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Σήμερα υπάρχουν ήδη αρκετά “πράσινα προιόντα” και στον τουρισμό – που προωθούνται μέσω του οικοτουρισμού, του υπεύθυνου τουρισμού, κ.ο.κ. – και στόχο έχουν κυρίως τις φτωχότερες χώρες. Εκτιμούμε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση τους θα εκτοξευτεί στα ύψη, αναγκάζοντας την αγορά, αλλά και τα ιδρύματα να ασχοληθούν διεξοδικότερα τόσο με το θέμα των κλιματικών αλλαγών, όσο και των στρατηγικών κατά της φτώχειας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αειφόρους ανάπτυξης”.

Μιλώντας για την επίδραση του τουρισμού στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, αλλά και τις συνέπειες τους στη τουριστική βιομηχανία, ο κ. Lipman επικαλέστηκε τη φράση του Γενικού Γραμματέα του UNWTO, κου Francesco Frangialli, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός είναι το θύμα και ο θύτης των κλιματικών αλλαγών. Θύμα, εξήγησε είναι, καθότι λόγω των αλλαγών:


  • Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει αρκετά, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα μικρά νησιά και οι ακτογραμμές.

  • Τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν με αποτέλεσμα να προκαλείται εκτεταμένη ξηρασία και ερημοποίηση.

  • Τα δάση λιγοστεύουν, μειώνοντας έτσι τα αποθέματα του παγκόσμιου άνθρακα, ενώ κίνδυνοι υπάρχουν και για την βιοποικιλία, αφού πολλά είδη βρίσκονται ήδη υπό εξαφάνιση.

  • Οι παγετώνες λιώνουν και τα χειμερινά θέρετρα απειλούνται από την έλλειψη χιονιού.


Από την άλλη, πρόσθεσε, θύτης είναι ο τουρισμός, αφού ο αριθμός των αεροπορικών εταιριών αυξάνει, όπως και οι εκπομπές αερίων τους. Ωστόσο, όπως τόνισε, είναι σίγουρος πως ο κλάδος των αερομεταφορών θα καταφέρει να βρει την επιθυμητή λύση στο πρόβλημα των εκπομπών, αφού και κατά το παρελθόν είχε ξεπεράσει τις όποιες κρίσεις προέκυπταν κατά καιρούς.

Συνεπώς, κατέληξε, ο τουρισμός καλείται να κάνει ότι και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας: να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του, να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να υιοθετήσει φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Αρκετοί παραδοσιακοί προορισμοί, τόσο καλοκαιρινοί, όσο και χειμερινοί, απειλούνται ήδη από τις κλιματικές αλλαγές, όπως σημείωσε ο κ. Lipman, αφού μερικές κοράλιες ακτές απειλούνται ήδη από τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης του νερού, ενώ μερικές περιοχές για σκι έχουν χάσει το χιόνι τους. Επειδή ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τις τοπικές οικονομίες, οι αρχές θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για την ανάπτυξη εναλλακτικών προιόντων ή την ενίσχυση των υφιστάμενων με υιοθέτηση καινοτομιών. Τα χιονοδρομικά κέντρα στις `Αλπεις, ανέφερε για παράδειγμα, αγοράζουν όλο και μεγαλύτερο εξοπλισμό για τεχνητό χιόνι.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη του κ. Lipman εδώ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024