Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αίτημα για αναβολή των εκλογών

Οικολόγοι Πράσινοι: Να ζητήσει συγγνώμη ο Πρωθυπουργός

Δώρα Σγάρτσου - 28 Αύγουστος 2007, 00:00

“Εγγύηση πως θα ξαναζήσουμε πολλά ακόμα καλοκαίρια σαν το φετινό” αποτελεί για το κόμμα `Οικολόγοι Πράσινοι` το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κώστα Καραμανλή. Όπως αναφέρει<...>

σε ανακοίνωση του: “Ο πρωθυπουργός δεν πρωτοτυπεί. Όπως όλοι μας εξέφρασε οδύνη και οργή για την πύρινη καταστροφή και τα δεκάδες ανθρώπινα θύματά της. Πιστεύουμε όμως ότι πρώτα πρέπει να οργιστεί με τον εαυτό του και την κυβέρνησή του:

  • Γιατί ύστερα από 3,5 χρόνια «επανίδρυσης του κράτους», δεν υπήρχε πουθενά ένα σχέδιο απεγκλωβισμού πολιτών σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς σε 4 διαφορετικούς νομούς. Γιατί αυτό που φανερώθηκε τις τελευταίες μέρες είναι η κατάρρευση κάθε έννοιας πολιτικής προστασίας και η ανικανότητα του κράτους να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να σώσει τις ζωές δεκάδων πολιτών.
  • Γιατί κεντρική θέση στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ζητά πρόωρες εκλογές, κατέχει η αναθεώρηση των άρθρων συνταγματικής προστασίας της δασικής γης, αναθεώρηση που δικαιώνει τις προηγούμενες γενιές εμπρηστών και καταπατητών. Το ίδιο ισχύει και για την διαρκή παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης για κατάρτιση δασολογίου καθώς και για το πλήθος προσπαθειών και τροπολογιών αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Του υπενθυμίζουμε πως το καλοκαίρι με τις χειρότερες πυρκαγιές μέχρι τώρα ήταν εκείνο του 2000 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει στην αναθεώρηση των ίδιων άρθρων.
  • Γιατί διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά, «σεμνά και ταπεινά», αδιαφορώντας για την πρόληψη και εξαγγέλλοντας πρόωρες εκλογές και μάλιστα ακριβώς την ημέρα που θα κάλυπτε τον απόηχο από την φωτιά στην Πεντέλη. Αναρωτιόμαστε αν είχε την εκτίμηση πως ένας υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών θα διαχειριζόταν καλύτερα την τελευταία φάση της ετήσιας «περιόδου των πυρκαγιών» και αν συνεκτίμησε την προστασία ανθρώπινων ζωών και του περιβάλλοντος πριν βάλει την χώρα και τον κρατικό μηχανισμό σε προεκλογικούς ρυθμούς για το στενό κομματικό του συμφέρον”.

Ο πρωθυπουργός καταλήγουν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας γιατί με το διάγγελμά του υποτίμησε τη νοημοσύνη τους. Η προσπάθεια, σε συνεννόηση προφανώς με τους επικοινωνιολόγους του, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως θύμα «σκοτεινών σχεδίων» και όχι ως φορέα ευθυνών, θυμίζει έντονα το προηγούμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών: Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε και τότε εμφανιστεί ως θύμα για να πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια στην συγκάλυψη των υπεύθυνων.
Επειδή πολλά από τα παραπάνω αντιστοιχούν και σε πολιτικές από την πλευρά της σημερινής αντιπολίτευσης, αυτό που χρειάζεται η χώρα τώρα είναι ένας ευρύτατος διάλογος και συνεννόηση για άμεσες και ριζικές αλλαγές πολιτικής, ώστε να μην ξαναζήσουμε την τραγωδία αυτών των ημερών και να εξασφαλίσουμε την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας εμποδίζοντας τα όποια  οικονομικά συμφέροντα θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτή την τραγωδία”
.

Τέλος, οι `Οικολόγοι Πράσινοι`, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα, ζήτησαν την αναβολή των εκλογών, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και διάλογο και ενεργοποίηση της κοινωνίας. Όπως επεσήμαναν: Η συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας μέσα σε συνθήκες οικολογικής και ανθρωπιστικής καταστροφής θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών, μια και την ίδια στιγμή που θα υπάρχει αντιπαράθεση των κομμάτων:

  • χιλιάδες άνθρωποι θα θρηνούν τους δικούς τους, τα σπίτια τους αλλά και θα χρειάζονται βοήθεια για να ξαναποκτήσουν ένα επάγγελμα και τα μέσα επιβίωσης,
  • δημιουργούνται σε κάποιους προσδοκίες ότι η καταστροφή των δασών σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα να “αξιοποιηθούν” αργότερα αυτές οι περιοχές για οικιστικές ή άλλες χρήσεις, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν, με κατασκευές αυθαιρέτων και καταπατήσεις που “νομιμοποιήθηκαν” αργότερα,

  • είναι φανερή η έλλειψη προετοιμασίας και προσαρμογής στις νέες συνθήκες που επικρατούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (υψηλές θερμοκρασίες, μείωση βροχοπτώσεων κα που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών),

  • οι αδυναμίες σε πολιτικές, υποδομές και μέσα, οι σκουπιδότοποι μέσα στα δάση, η διεκδίκηση των δασών για άλλες χρήσεις οδηγούν στην καταστροφή των δασών και την ερημοποίηση της χώρας,
  • πρέπει να υπάρξουν τώρα βαθιές αλλαγές στις πολιτικές, πρακτικές και υποδομές για την προστασία των δασών αλλά και κινητοποίηση της κοινωνίας, τιτάνια προσπάθεια πρόληψης των πυρκαγιών, αποτροπής εμπρησμών, καθαρισμού τους από τα σκουπίδια, περιφρούρηση και διαχείριση τους”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top