Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
ΥΠΟΟ και ΥΠΑΝ

Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές

Βίκυ Καραντζαβέλου - 28 Αύγουστος 2007, 00:00

Μέτρα για τις επιχειρήσεις των Νομών που επλήγησαν από τις φωτιές του 2007 ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας<...>

.

Ειδικότερα οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν τα ακόλουθα:

«Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις τελευταίες πυρκαγιές και την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, ανακοινώνονται μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων, ενώ έχει ανακοινωθεί από το πρωί η αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία. Τα μέτρα είναι δύο κατηγοριών: Πρώτον, μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και, δεύτερον, μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Ειδικότερα, τα μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις του 2007 περιλαμβάνουν:

Πρώτον, την ενίσχυση τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με το ποσό των 5.000 ευρώ.

Δεύτερον, την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Τρίτον, την αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

Τέταρτον, αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα. Τα δύο τελευταία μέτρα αποφασίσθηκαν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.

Πέμπτον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70% αυξάνεται στο 80%.

Έκτον, η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Τα μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, περιλαμβάνουν:

Πρώτον, το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι δέκα χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Δεύτερον, επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Τρίτον, καλύπτεται από τον ΟΠΕ το κόστος παρουσίας τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέχρι το τέλος του 2007.

Τέταρτον, μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top