Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟύτε ένα ευρώ για δασική προστασία δεν έχει απορροφήσει η Ελλάδα
Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Παπαδημούλη

Ούτε ένα ευρώ για δασική προστασία δεν έχει απορροφήσει η Ελλάδα

Ούτε ένα ευρώ, από τα εγκεκριμένα 33 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει απορροφηθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. για την «προστασία των δασών» από το 2000 έως σήμερα. Το γεγονός αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κας Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή…

Ούτε ένα ευρώ, από τα εγκεκριμένα 33 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει απορροφηθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. για την «προστασία των δασών» από το 2000 έως σήμερα. Το γεγονός αυτό προκύπτει από απάντηση<...>της αρμόδιας Επίτροπου κας Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Από την απάντηση και τους πίνακες που απέστειλε η κα Χούμπνερ στον Έλληνα ευρωβουλευτή αποκαλύπτεται ότι:

  • στα έτη που μεσολαβούν από το 2000 έως σήμερα, για έργα δασοπροστασίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. και τα οποία διαχειρίζονται τα Υπουργεία και άλλοι κεντρικοί φορείς η απορρόφηση είναι μηδενική (0%). Συγκεκριμένα για όλα τα έργα που αφορούν προστασία των δασών και είναι: α) Υπό τον τίτλο «Δασική προστασία» σχετικά με έργα πρόληψης και προστασίας των δασών κυρίως από πυρκαγιές τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα ήταν 24 εκατ. ευρώ και τα οποία είναι όλα αδιάθετα. β) Υπό τον τίτλο «Προστασία Δάσους Σεΐχ Σου» και αφορά ανάλογες δράσεις έχουν διατεθεί 9 εκατ. ευρώ τα οποία και αυτά παραμένουν στα αζήτητα, αφού η απορρόφηση είναι μηδέν (0%).
  • Για τα λοιπά έργα περιβάλλοντος που χειρίζονται απευθείας Υπουργεία και άλλοι φορείς η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική. Πιο συγκεκριμένα από τα 14 αυτά έργα συνολικού ύψους 453.810.369 ευρώ, δεν έχουν ξεκινήσει τα 8 (μηδέν απορροφητικότητα), ενώ των υπολοίπων η απορρόφηση είναι ελάχιστη. Συνολικά έχουν απορροφηθεί μόνο 91.635.869 ευρώ δηλαδή μόλις το 20%. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδιάθετων κονδυλίων θα επιστραφεί στην Ε.Ε., αφού δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος ικανός χρόνος για την αξιοποίηση τους.


Οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων όπως τονίζει η Επίτροπος κα. Χούμπνερ, είναι πολλές και οφείλονται σε «ανεπαρκή προετοιμασία για τα έργα, καθυστερήσεις στη διαδικασία απαλλοτρίωσης και την έκδοση αδειών από την αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία, οι τεχνικές ιδιαιτερότητες των έργων, καθώς και τα προβλήματα συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία π.χ. ως προς την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις».

Σημειώνεται επίσης ότι την ίδια περίοδο 2000-2006, η Ελλάδα έμεινε ουραγός στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για δράσεις δασοκομικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) για τα έτη 2000-2006, η Ελλάδα φαίνεται να έλαβε πολύ λιγότερα χρήματα για δράσεις δασοκομικού χαρακτήρα απ ό,τι άλλες μεσογειακές χώρες «υψηλού κινδύνου», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Τη στιγμή, λοιπόν, που στη χώρα μας αναλογούσαν περί τα 57 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, στην Ιταλία αναλογούσαν 560 εκατ. ευρώ, στην Πορτογαλία 346 εκατ. ευρώ και στην Ισπανία 663 εκατ. ευρώ. Ανάλογο χάσμα παρουσιάζουν και τα κονδύλια για λοιπά μέτρα δασοπονίας. Τα 130 εκατ. ευρώ της Ελλάδας έρχονται να επισκιαστούν από τα 341 εκατ. ευρώ της Ιταλίας, τα 341 εκατ. ευρώ της Πορτογαλίας και τα 833 εκατ. ευρώ της Ισπανίας.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω χρήματα δίνονται με βάση τα αναπτυξιακά προγράμματα που καταθέτει η κάθε χώρα προς έγκριση στην ΕΕ. “Οι ευθύνες είναι προφανώς πολιτικές και έχουν να κάνουν με την ανεπαρκή ελληνική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα” σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

Συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Ολομέλεια του Ε.Κ. ζήτησε ο Βαρβιτσιώτης

Τη διεξαγωγή επείγουσας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα, ζήτησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης, με θέμα τις πρωτοφανείς σε μέγεθος και έκταση καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και κάθε άλλου κοινοτικού χρηματοδοτικού μέσου για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την ανακούφιση των πληγέντων, καθώς και η άμεση λήψη μέτρων πρόληψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024