Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠρόταση απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τις πυρκαγιές
Οικολόγοι Πράσινοι

Πρόταση απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τις πυρκαγιές

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν με την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και διαμόρφωσαν από κοινό μια πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συζητηθεί στη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις πυρκαγιές. Την πρόταση κατέθεσαν η κα Elisabeth Schroedter και ο κ. Carl Schlyter

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν με την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και διαμόρφωσαν από κοινού μια πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συζητηθεί στη σημερινή του έκτακτη<...>συνεδρίαση, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις πυρκαγιές. Την πρόταση κατέθεσαν η κα Elisabeth Schroedter και ο κ. Carl Schlyter. Ας σημειωθεί ότι οι πράσινοι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν συνολικά τα πράσινα κόμματα και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία έχουν εκλεγεί.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου απόφασης (Β6-0000/0000/ 29-8-2007) που κατατέθηκε από τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο είναι:

  1. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Πυρκαγιές στα Δάση κάηκαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι 2.638.834 στρέμματα δάσους, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φυσικών περιοχών που προστατεύονται από την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  2. Είναι αναγκαία η δημιουργία άμεσα μίας Ευρωπαϊκής Δύναμης Πολιτικής Προστασίας, όπως προτείνει η έκθεση Μπαρνιέ, για να βελτιωθεί η ικανότητα παρέμβασης της ΕΕ στις φυσικές καταστροφές.
  3. Οι ζημιές που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν εν μέρει να είχαν προληφθεί και πρέπει να παρέχονται κίνητρα στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές ώστε να αναπτύξουν, χρηματοδοτήσουν και εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης καθώς και επαρκή νομοθεσία για την προστασία και την κατάλληλη χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένων της βιώσιμων δασικών πρακτικών και καλλιεργειών, διαχείρισης του νερού και αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων.
  4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη πρέπει να στηρίξουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών ευαισθητοποίησης, για την πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, του εδάφους και των βιολογικών πόρων, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Κύρια αιτία για την εκδήλωση των πυρκαγιών είναι η πίεση για αλλαγή χρήσεων γης, η ανοχή των παράνομων κατασκευών, η αλλαγή του κλίματος και η ξηρασία, η εγκατάλειψη των δασών, οι σκουπιδότοποι κ.α.
  5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και οι αρμόδιες Περιφέρειες πρέπει να αναπτύξουν σχέδια αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικών ρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών εφαρμόζονται. Η συν-χρηματοδότηση από Κοινοτικά Κονδύλια για την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων αποκατάστασης των περιοχών πρέπει να είναι εναρμονισμένη με την συνολική αναδάσωση όλων των περιοχών που επηρεάστηκαν με τοπικές ποικιλίες δέντρων που θα αντικαταστήσουν τα καμένα, καθώς και με τα μέτρα που θα αποτρέπουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστροφών στο μέλλον. Οι Πράσινοι ζητάνε να μην επιτραπεί καμία αλλαγή στις χρήσεις γης μετά τις πυρκαγιές και προτείνουν την επιστροφή της Κοινοτικής βοήθειας από τα Κράτη Μέλη που δεν θα αναδασώσουν πλήρως τις καμένες περιοχές ή επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης της γης προς όφελος της οικιστικής ή τουριστικής ανάπτυξης.
  6. Η νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων σε προστατευόμενες περιοχές ή περιοχές εκτός οικιστικών περιοχών, καθώς και όλες οι προσπάθειες για μείωση της προστασίας των δασών μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24), πρέπει να σταματήσουν πάραυτα.
  7. Προϋπόθεση για την μακροχρόνια προστασία των δασών είναι η εφαρμογή περιφερειακών και τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων που αποτρέπουν την εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της υπαίθρου, δημιουργούν νέα διαφοροποιημένα εισοδήματα ειδικότερα για τους νέους και διαμορφώνουν υποδομές για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού και υπηρεσιών στην ύπαιθρο.
  8. Η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη πρέπει να δώσουν κίνητρα σε αγρότες, επιχειρηματίες της υπαίθρου και ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων ώστε να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές που θα μειώνουν, αποτελεσματικά και ποσοτικά, τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές (ακραία καιρικά φαινόμενα) και τις δασικές πυρκαγιές.
  9. Μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση των κοινοτήτων της ελληνικής υπαίθρου, την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, την εκπαίδευση εθελοντών και επαγγελματιών πυροσβεστών και προωθούν την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος πολιτικών που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και θα είναι προϋπόθεση για μελλοντική βοήθεια από την Επιτροπή.
  10. Πιστεύει ότι μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση των κοινοτήτων της ελληνικής υπαίθρου, την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, την εκπαίδευση εθελοντών και επαγγελματιών πυροσβεστών και προωθούν την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος πολιτικών που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και θα είναι προϋπόθεση για μελλοντική βοήθεια από την Επιτροπή.
  11. Καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο καθώς και να οργανώσει και να επανδρώσει επαρκώς τις αντίστοιχες Υπηρεσίες.
  12. Πιστεύει ότι πέραν των αποτελεσματικών πολιτικών πρέπει να αναπτυχθούν μέτρα που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και κατάρτιση του κοινού, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της προσωπικής υπευθυνότητας για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων περιστατικών δασικών πυρκαγιών στην Μεσόγειο. Τα μέτρα αυτά πρέπει να συντονιστούν σε εθνικό επίπεδο μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια για την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024