Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠαραδόθηκε το νέο κτίριο αεροσταθμού του αερολιμένα Ρόδου
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Παραδόθηκε το νέο κτίριο αεροσταθμού του αερολιμένα Ρόδου

Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) παραδόθηκε χτες προς χρήση το νέο κτίριο αεροσταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Το νέο κτήριο του […]

Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) παραδόθηκε χτες προς χρήση το νέο κτίριο αεροσταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Το νέο κτήριο του αεροσταθμού<...>με τον περιβάλλοντα χώρο του συνολικής επιφάνειας 31.500 τ.μ., θα εξυπηρετεί πλέον με άνεση, σε τέσσερα επίπεδα, τον εντυπωσιακό ετήσιο αριθμό του 4.500.000 επιβατών και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση 2.500 επιβατών ανά κατεύθυνση. Δηλαδή θα καλύπτει πλήρως και τις αυξημένες ανάγκες του αεροδρομίου σε περιόδους αιχμής.

Το όλο έργο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που παρέστη στην τελετή παράδοσης του, έχει προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ και παρά το ότι η δημοπράτησή του έγινε το 1999, στις αρχές του 2004 είχε υλοποιηθεί μόνο το 50% του έργου. Επιπλέον το έργο όταν δημοπρατήθηκε είχε χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και μόνο πόρους και με τις κατάλληλες ενέργειες, από τον Δεκέμβριο του 2006 εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΓΆ ΚΠΣ.

Στο νέο κτίριο αναχωρήσεων συγκεντρώνονται όλες οι αναγκαίες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων και των πολλών εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών εξυπηρέτησης τουριστών, δηλαδή με τριάντα (30) check-in, οκτώ (8) αίθουσες εξόδου επιβατών, χώρους γραφείων, καταστημάτων και δύο (2) μεγάλα εστιατόρια στον όροφο.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο με υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους του. Είναι εξοπλισμένο με 8 ανελκυστήρες, με πλήρες σύστημα κλιματισμού και αερισμού και με μεταφορικές ταινίες που μπορούν να δεχθούν μηχανήματα ολικού ελέγχου αποσκευών. Όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με τηλεχειρισμούς από τον ίδιο κεντρικό χώρο ελέγχου έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος λειτουργίας και σε ηλεκτρική ενέργεια και σε προσωπικό.

Ως προς τον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκαν 20.000 τ.μ. για την στάθμευση των αυτοκινήτων και επιπλέον διαμορφώθηκε και ο χώρος προς την πλευρά της πίστας για τη διακίνηση προσωπικού και αποσκευών επιβατών. Κατασκευάστηκε και ο νέος χώρος πρόσβασης στο πάρκο καυσίμων, στο δε αίθριο που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο κτιρίων, παλαιού και νέου, διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος για παροχή υπηρεσιών καφετέριας.

Τέλος, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής προστασίας του ευρύτερου περιβάλλοντος της περιοχής του αεροδρομίου, κατασκευάστηκε πλήρης εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού για την εξυπηρέτηση του συνόλου των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και συνδέθηκε με τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Πεταλούδων για την ασφαλή διάθεση του επεξεργασμένου προϊόντος του, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού του Δήμου.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει με νέα εργολαβία την περαιτέρω βελτίωση του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2006 υπεγράφη η σύμβαση για τη βελτίωση της αντοχής και την επέκταση του πεδίου ελιγμών των αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπεται η ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2008.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024