Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο πλευρό της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Συνάντηση Καραμανλή-Barroso

Στο πλευρό της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με ελικόπτερο πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου πέταξαν το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. M. Barroso, πραγματοποιώντας στη συνέχεια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στην χώρα από τις πυρκαγιές

Με ελικόπτερο πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου πέταξαν το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. M. Barroso, πραγματοποιώντας στη συνέχεια<...>σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στην χώρα από τις πυρκαγιές.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις πρώτες κιόλας μέρες, απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων” ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας το γεγονός πως “η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον κ. Barroso”.

“Ο Πρόεδρος Barroso, όπως και η Επίτροπος Χιούμπνερ και βεβαίως, ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους” σημείωσε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας πως “μόλις – πολύ σύντομα – ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη Χώρα”.

“Είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε” υπογράμμισε σε δηλώσεις του από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος, κ. Barroso. Μεταφέροντας μάλιστα ένα μήνυμα αλληλεγγύης, εκ μέρους της Ευρώπης στους Έλληνες ο κ. Barroso είπε: “Να είναι βέβαιοι οι Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι τους. Η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση”.

Απεύθυνοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και τους φίλους όλων όσων χάθηκαν, αλλά και ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην προσπάθεια κατάσβεσης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε. επεσήμανε ότι “πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση”.

Μιλώντας για την πτήση πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας μετά τις πυρκαγιές ο κ. Barroso ανέφερε:

“Σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, πέταξα πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Θέλησα να δω την κατάσταση μόνος μου, να δω πώς έχουν τα πράγματα προσωπικά. Θέλω να σας πω ότι η κατάσταση αυτή δεν μου είναι εντελώς άγνωστη. Το 2003 στη χώρα μου, την Πορτογαλία, υποστήκαμε επίσης μια καταστροφή, μετά από φοβερές πυρκαγιές στα δάση μας. Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής, ζήτησα από τον Επίτροπο κ. Δήμα να μας ενημερώσει πλήρως για την κατάσταση. Συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών.

Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Για αυτό ακριβώς, χθες, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα, μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες“.

Ο κ. Barroso δεσμεύτηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό να βοηθήσει η Ε.Ε. με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ απευθυνόμενος προς τους Έλληνες τόνισε πως “η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024