Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈργα αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ολυμπίας
Υπουργείο Πολιτισμού

Έργα αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ολυμπίας

Έργα αποκατάστασης, προστασίας και περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη αρχίσει ο άμεσος […]

Έργα αποκατάστασης, προστασίας και περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη αρχίσει ο άμεσος καθαρισμός<...>από την καμένη χαμηλή βλάστηση της περιοχής περιμετρικά της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου – όπου απαιτείται – ενώ προχωρά και η αποκατάσταση του καμένου χλοροτάπητα στην περίμετρο του χώρου του Σταδίου. Ολοκληρώθηκε επίσης ήδη ο καθαρισμός και η απομάκρυνση της καμένης χαμηλής βλάστησης, ανάμεσα στα αποθηκευμένα αρχιτεκτονικά μέλη νοτίως του Σταδίου, που προέρχονται από ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2ο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το έργο της συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, έχει ήδη ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, με την συμμετοχή μόνιμου προσωπικού της Ζ΄ ΕΠΚΑ. Από τις 28 Αυγούστου, προκηρύχθηκε η πρόσληψη επιπλέον ωρομίσθιου προσωπικού, για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης. Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2007.

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της στεγασμένης αποθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Μετά από συνεννοήσεις με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο θα κατασκευαστεί νέα, μεγαλύτερων διαστάσεων αποθήκη, στην ίδια θέση.

Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) ορίστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος για την αποκατάσταση του τοπίου και δενδροφύτευσης των λόφων Κρονίου, Ζούνη και Καλόσακα και του άλσους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Η πρόταση για την αποκατάσταση του τοπίου, εισηγήθηκε προς συζήτηση και γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην χτεσινή Συνεδρίαση.

Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η επισκευή της μόνωσης του δώματος του Νέου Μουσείου, τοπικού χαρακτήρα και διαστάσεων 1 τ.μ.

Έργα περαιτέρω προστασίας

Από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, ανακοινώθηκαν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου το ΥΠ.ΠΟ. υλοποιεί τα ακόλουθα:


  1. Κατασκευή έργων υποδομής για την εξασφάλιση νερού (γεωτρήσεις, τεχνικά έργα σε πλάτωμα του παρακείμενου ποταμού για συλλογή νερού, κατασκευή υδατοδεξαμενών σε κατάλληλα χωροθετημένα μέρη).

  2. Παρακολούθηση περιοχής μέσω δορυφόρου (Αστεροσκοπείο Αθηνών).

  3. Δημιουργία συστήματος PUP – UP σε χώρους χαμηλής βλάστησης (Πρανή Σταδίου).

  4. Επέκταση υπάρχοντος δικτύου πυροσβεστικών φωλεών των κτιριακών συγκροτημάτων περιμετρικά των κτιρίων.


Έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής

Αποφασίστηκε:


  1. Σύσταση επιτροπής στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων με σκοπό την περαιτέρω αναστήλωση του Ναού του Ολυμπιείου Διός, την αναστήλωση του μνημείου του Πτολεμαίου, καθώς και την ανάδειξη μνημείων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

  2. Κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.


Αυτοψία στις υπόλοιπες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

  1. Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά, σε πρώτη φάση, σε άμεσα μέτρα προστασίας (άμεση αντικατάσταση υποστηλωμάτων) στους πληγέντες χώρους και μνημεία. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες, καθώς και ενίσχυση με κονδύλια, προς την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηλείας, ώστε να προβεί σε άμεσα σωστικά μέτρα του Ναού της Παναγίας στο Ανήλιο Ζαχάρως και στη Μονή Ίσοβας, μνημεία του ανωτέρω νομού που υπέστησαν τις σοβαρότερες φθορές.

  2. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται προς συζήτηση και γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διαμόρφωση βασικών αρχών αποκατάστασης των πληγέντων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και η συγκρότηση των αναγκαίων ομάδων εργασίας για την εφαρμογή των ανωτέρω.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024