Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘετικές εν γένει οι απαντήσεις των κομμάτων στις ερωτήσεις της Greenpeace
Καμία ανταπόκριση από τη Ν.Δ.

Θετικές εν γένει οι απαντήσεις των κομμάτων στις ερωτήσεις της Greenpeace

Η ανταπόκριση των κομμάτων στα ερωτήματα που τους έθεσε η Greenpeace, δε φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις διακηρύξεις τους ότι οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, […]

Η ανταπόκριση των κομμάτων στα ερωτήματα που τους έθεσε η Greenpeace, δε φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις διακηρύξεις τους ότι οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, αλλά οι απαντήσεις<…>τους είναι εν γένει θετικές, με αρκετές δεσμεύσεις.

Στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace ανταποκρίθηκαν τα κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κ.Κ.Ε., ενώ καμία ανταπόκριση δεν υπήρχε από την πλευρά της Ν.Δ. Από τις απαντήσεις των κομμάτων γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα. Αυτή η δέσμευση ωστόσο, όπως επισημαίνει η Greenpeace, τα φέρνει σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Τα δύο κόμματα συμφωνούν επίσης με τη θέσπιση των στόχων που συμφωνήθηκαν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής από την Ε.Ε. ως ελάχιστων εθνικών στόχων. Συγκεκριμένα δεσμεύονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και τη διείσδυση των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ως το 2020. Τέλος, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης με σκοπό την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για τον περιορισμό της σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον επιτυγχάνεται η άμβλυνση των σημερινών ανισοτήτων.

Το Κ.Κ.Ε., από την άλλη, απάντησε στο ερωτηματολόγιο της οργάνωσης για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, χωρίς όμως δεσμεύσεις για αυτονόητες ενέργειες και δράσεις σε πολλές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του, το ΚΚΕ είναι θετικό σε μέτρα όπως η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε νέα κτίρια, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% μέχρι το 2020 αλλά και ο αποκλεισμός του λιθάνθρακα από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, δε δεσμεύεται όμως στην απαραίτητη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (60-80% μέχρι το 2050), όπως αυτή έχει προκύψει από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές. Αρνητικό είναι ακόμη το ΚΚΕ και στη σταδιακή αποδέσμευση από το λιγνίτη, τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση του Φ.Π.Α. για τις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024