Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘετική η Ε.Ε. στη συγχρηματοδότηση του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού
Απάντηση Χούμπνερ σε Παπαδημούλη

Θετική η Ε.Ε. στη συγχρηματοδότηση του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού

Ανατρέπονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναγκαστική εκποίηση χιλίων στρεμμάτων από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου κας Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δ. Παπαδημούλη

Ανατρέπονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναγκαστική εκποίηση χιλίων στρεμμάτων από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Αυτό προκύπτει<...>από απάντηση της Επιτρόπου κας Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δ. Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει αν το πάρκο του Ελληνικού είναι έργο επιλέξιμο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και αν υπάρχει σχετικό αίτημα για κοινοτική χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στη δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου, η κα Χούμπνερ τονίζει: «μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ελληνικού εθνικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013″.

Αναφερόμενη δε στο ποσοστό συγχρηματοδότησης, η Επίτροπος επισημαίνει: «Το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ισχύει για κάθε έργο εξαρτάται από τις παραμέτρους που αναφέρονται στα άρθρα 52-55 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής». Σύμφωνα με τα άρθρα η συγχρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει έως 75% ή και 85% του προϋπολογισμού του έργου.

Τέλος, η κα Χούμπνερ επισημαίνει: «Τα ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα που τα συνοδεύουν δεν αναφέρουν ονομαστικά τα έργα. Μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι τα μεγάλα έργα, διότι, ο ενδεικτικός κατάλογος των μεγάλων έργων για τα οποία αναμένεται να ζητηθεί συγχρηματοδότηση πρέπει να περιλαμβάνεται στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα. Ο ενδεικτικός κατάλογος των μεγάλων έργων για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 δεν περιλαμβάνει έργο σχετικό με μητροπολιτικό πάρκο στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Μετά την αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν ότι δέχεται να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό, η κυβέρνηση είναι γυμνή από επιχειρήματα και έκθετη στα μάτια των πολιτών του λεκανοπεδίου, αφού επιμένει στα σχέδιά της να δώσει αντιπαροχή σε εργολάβους 1.000 περίπου στρέμματα αστικού πρασίνου. Η Αθήνα, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που έχει την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,55 %, που μόνο η φετινή πυρκαγιά στην Πάρνηθα κατέκαψε 60.000 στρέμματα από τα οποία 30.000 εθνικού δρυμού, δεν μπορεί πια να ανεχθεί την λογική της αντιπαροχής, της εκποίησης πρασίνου. Καλούμε την κυβέρνηση να εντάξει άμεσα στο ΕΣΠΑ το100% της έκτασης για να δημιουργηθεί επιτέλους το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. Μαζί με τους κατοίκους και τους δήμους της περιοχής διεκδικούμε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση και το έργο να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένες προθεσμίες».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024